Правозахисники б’ють на сполох: кількість неправомірних дій міліції стрімко зростає

Жанна Титаренко  |  Середа, 8 вересня 2010, 15:02
Після приходу до влади Партії регіонів, сотні разів у нашій державі міліція затримувала людей без суттєвих на це причин.
Правозахисники б’ють на сполох: кількість неправомірних дій міліції стрімко зростає

Про це та інше, під час прес-конференції заявив харківський правозахисник від ХПГ Андрій Бущенко.

На думку правових експертів, такі затримання через рік чи півтора роки будуть визнані неправомірними, але це вже нічого суттєво не змінить.

Колишній помічник міністра з питань моніторингу дотримання прав людини в діяльності МВС Юрій Чумак заявив, що міліція показала нездатність працювати в рамках закону. Також, пан Юрій наголосив на тому, що мобільні групи контролю за діяльністю відділків міліції,що працювала за часів президенства В. Ющенка, після приходу до влади Партії регіонів не працюють.  

Голова Харківської Правозахисної Групи Євген Захаров для часткового вирішення проблеми з міліцією, пропонує чинити професійний правовий опір. Пан Євген уже надає правову допомогу тим, кого затримала міліція з якихось політичних та інших необгрунтованих причин. 

На запитання: чи можливий діалог з "регіонівською" міліцією, хоча б на рівні громадських рад, правозахисники відповіли, що ні. 

Юрій Чумак вважає, що ніякі локальні переговори з місцевою міліцією не допоможуть, адже вони отримують вказівки з Києва. 

Під час пояснень про те, чому ж дійсно не можна знайти такого порозуміння і зупинити свавілля міліціянтів, правозахисники наголошували на те, що така поведінка правоохоронних органів зумовлена конкретними  наказами вищих чиновників даної структури. 

Крім того, серед працівників міліції побутує думка, що за умов репресивного тиску міліції на населення, буде зменшена злочинність. Але за таких умов, головним злочинцем стає держава, - зазначив Юрій Чумак.

Щодо «Євро-2012», то до нього міліція поступово готується. За словами Юрія Чумака, уже створено держдепартамент з «Євро-2012»

Також під час обговорення можливостей захисту від свавілля правоохоронних органів було зазначено, що працівники міліції дуже багато разів перешкоджали діяльності журналістів та проведенню багатьох акцій протесту, які були організовані опозиційними до чинної влади силами. 

 

comments powered by HyperComments