Журналісти розповіли про небезпечність своєї професії

Жанна Титаренко  |  Середа, 8 вересня 2010, 15:54
У зв’язку з тим, що на журналістів часто чиниться тиск з боку влади, міліції, судової системи тощо, люди цієї професії захищають одне одного. Солідарність журналістів полягає у тому, щоб тоді, коли на одне видання чиниться тиск, інші ЗМІ висвітлювали ці події і залучали громадськість до обговорення і критики.
Журналісти розповіли про небезпечність своєї професії

Саме про це йшла мова на прес-конференції у прес-центрі «Майдан Свободи»

Головний редактор газети «Зміївський курєр Олександ Сумець розповів про тиск, який чинили на його газету.

За словами Олексанрра Сумця , у його редакції прокуратура неодноразово проводила перевірки. Крім того, деякі особи, яких критикувало видання, подавали в суди, вигравали їх, оцінюючи свою совість у 10 тисяч чи 1,5 тисячі гривень. Тобто редакції довелося відшкодовувати моральні збитки.

Працівник обласної телерадіокомпанії ТРК Володимир Доскальчук розповів про те, з якими труднощами йому довелося зіткнутися під час проведення журналістських розслідувань.

За словами пана Володимира, у нього два рази стріляли зі зброї. Перший раз, він не знав, хто зробив постріл, і тому вирішив до правоохоронних органів не звертатися. 

Іншим разом Володимир Доскальчук бачив виконавця доручення на власні очі. Пан Володимир розповів, що  потім ця людина показала телефон і довела, що перед пострілом, було зателефоновано голові СБУ та міліції та узгоджено з ними цей вчинок. Такі проблеми виникли через журналістське розслідування про винищення біологічних видів у місцевих водоймах. Навіть кримінальну справу за фактом пострілів не було порушено.

«Крім того, правоохоронні органи зазвичай заважують проводити журналістські розслідування та не надають у ЗМІ відповідних даних, не відповідаючи на запитання кореспондентів», - підкреслив Володимир Доскальчук.

Зараз Володимиру Доскальчуку шиють кримінальну справу про те, нібито він десь у лісі вкрав якісь заховані гроші.

Для часткового вирішення проблеми свободи слова, голова Обласної Спілки Журналістів Олександр Голуб запропонував активніше працювати над розробками нових змін у законодавстві України, які б захищали журналістів. 

Під час обговорення було зазначено, що такі зміни вже готові і обговорюються Кабінетом Міністрів України. Днями має відбутися спеціальне засідання парламенту присвячене свободі слова. За попередньою інформацією, уряд планує скасувати всі перевірки інформаційних видань на весь період передвиборчої кампанії.

 

comments powered by HyperComments