Постановка проблем українського націоналізму у Харкові і запропоновані шляхи їх вирішення

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 10 вересня 2010, 11:43
Під час обговорення творчості львівського письменника Романа Кіся, представники національно-патріотичних сил висловили своє бачення проблеми українського націоналізму у Харкові та інших зросійщених теренах України.
Постановка проблем українського націоналізму у Харкові і запропоновані шляхи їх вирішення

Львівський політолог Роман Кісь вважає, що винити в усіх проблемах Віктора Януковича не є правильним підходом до постановки проблем українського питання.

"Наше щастя в тому, що Віктор Янукович має дуже низький рівень освіти і не тягне своєї місії. Він нікого не зраджував, він вірний пес Москви. Він ніколи не приховував і не приховує того, що прив'язаний, як пес ланцюгом, до будинку Кремля" - сказав Роман Кісь.

На думку письменника, причиною продовження русифікації України є також слабкість українських національно-патріотичних сил. Винним у тому, що велика частина населення України мріє про повернення Совєтського Союзу, Роман Кісь вважає частково й себе.

Крім того, письменник на прикладі європейських країн пояснив відкіля береться патріотизм, і як він формується.

За словами Романа Кіся, у Європі є ланка локального патріотизму. Тобто шкільні, родинні традиції, етнофестивалі тощо. І потім все це переростає у велико-національний патріотизм.

Львівський політолог упевнено наполягав на тому, що в Україні спочатку треба відроджувати локальний патріотизм і пошану до традицій.

Харківська письменниця Віра Чугунова вважає, що головною проблемою українців є недовіра одне до одного. Пані Віра висловила позицію українського християнства і побудову на ньому відповідального перед Богом суспільства. Письменниця закликає усіх українців ходити в ту церкву, де отці і єпископи читають молитву за Україну. Віра Чугунова і сама щиро вірить у те, що українська нація буде об’єднана однією вірою і молитвою.

Харківський філософ та науковець Ігор Рассоха розповів про історичне минуле українського народу. За словами пана Ігоря, українці – це єдиний народ, який вперто тримався землі протягом останніх тисяч років. Крім того, саме на теренах сучасної України було винайдено колесо. Пан Ігор закликав усіх українців більше вивчати історію та впевненіше почуватися на власній землі.

Підбиттям підсумків зустрічі львівського письменника Романа Кіся з харківським українським середовищем стала презентація слайд-шоу Олексія Кириченка.

За словами Олексія, причиною того, що українське середовище дуже слабке є те, що представники національно-патріотичних сил будують свої плани спираючись на прийняття Верховною Радою якогось закону, або кількарічне очікування фінансування якоїсь програми. Врешті-решт, не дочекавшись якоїсь постанови чи грошей, українські сили так і залишались маловпливовими протягом багатьох років, навіть уже за Незалежної України.

Олексій Кириченко запропонував розробляти програму дій опираючись лише на свої власні людські і фінансові ресурси. Пан Олексій найбільш потрібною вважає розробку нового бренду для України. Для того, щоб новація набула популярності і була позитивно сприйнята населенням, Олексій Кириченко пропонує впроваджувати бренд за допомогою маркетингових технологій. Крім того, пан Олексій нагадав, що автором багатьох томів економічного маркетингу, за яким навчаються студенти американського і європейського континенту, є українець за походженням Пилип Котляр, який потім трішки змінив своє прізвище та ім’я і став позиціонувати себе як Філіп Котлєр.
 

comments powered by HyperComments