Як у Харкові збираються виховувати регіональний патріотизм?

Жанна Титаренко  |  Четвер, 16 вересня 2010, 22:59
Проблемою нестачі патріотизму експерти вважають погане знання історії. Виходячи з таких міркувань, було запропоновано більше 20 конкретних проектів спрямованих на те, щоб було модно знати історію.
Як у Харкові збираються виховувати регіональний патріотизм?

Саме про це сьогодні йшла мова під час круглого столу в Харківському Національному Університеті ім. В. Н. Каразіна.

Заступник голови Харківської обласної ради Вікторія Казакова заявила, що міська влада має наміри допомагати відновлювати деякі історичні могили, знайомити учнів шкіл і студентів із інформацією про Другу Світову війну та продовжувати впроваджувати у навчальні заклади курс православної культури Слобожанщини. На думку пані Вікторії, велика увага має бути звернена на історичні, релігійні та культурні аспекти.

Крім того, Вікторія Казакова звернула увагу на те, що вчителі повинні формувати позитивне бачення Совєтського Союзу у школярів в студентів, та виховувати якнайбільшу повагу до совєтських солдатів.   

Такий проект представники міської влади вирішили назвати не більше ні менше  «Відновленням історичної правди»

Ректор Харківського Національного Університету ім. В. Н. Каразіна Віль Бакіров згоден працювати за запропонованим проектом у межах свого навчального закладу та співпрацювати з іншими закладами освіти, оскільки, за словами пана Віля, кожен десятий мешканець Слобожанщини є студентом.

Говорили про локальний патріотизм і совєтських ветеранів дуже багато, але українською мовою сказав своє слово лише ректор Харківського Національного Педагогічного Університету ім. Г. С. Сковороди Іван Прокопенко.

Пан Іван запропонував  проводити не лише огляди, а й конкурси музеїв. На думку Івана Прокопенка  треба більше робити конкретних справ у напрямі виховання дитячого патріотизму, і втілювати його через обов’язкове знання гімну України та повагу до синьо-жовтого прапора.

Іван Прокопенко закликав усіх людей старшого покоління покаятися перед громадою, за те, що знищували  Харківський цвинтар, який був у центрі міста. На думку викладача,  Молодіжний парк – повинен стати Некрополем нашого міста.

«Цю частину міста треба заповнити не закладами харчування, а пам’яттю», - сказав Іван Прокопенко.

За словами пана Івана, Григорія Сковороду вшановує ЮНЕСКО – і дату народження, і дату смерті.

У Харківській області є історично-меморіальний комплекс Сковороди, але Іван Прокопенко вважає, що він не працює належним чином.

Іван Прокопенко сказав, що «вчитель  - це професія від Бога» і закликав використати ці можливості саме для виховання українського патріотизму. 

comments powered by HyperComments