Новий податковий кодекс знову роз’яснюють експерти

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 24 вересня 2010, 00:39
Змін до нового податкового кодексу було внесено настільки багато, що слідкувати за ними не встигали навіть економічні експерти. Журналісти ввесь час намагалися отримати об’єктивну оцінку нових законів без політизації цього важливого документу.
Новий податковий кодекс знову роз’яснюють експерти

Саме доктор економічних наук Юрій Іванов і розповів журналістам своє бачення нового податкового кодексу з його позитивними і негативними сторонами.

За словами пана Юрія, після бурхливих обговорень і дискусій у парламенті, уряд більшою частиною знову наблизився до того податкового кодексу, який був затверджений до 2010 року.

Позитивним рішенням уряду Юрій Іванов вважає зменшення ставок на прибутки, ПДВ, впровадження податків на дивіденди.

За словами Юрія Іванова, оподатковуватись будуть ті вкладники, які матимуть на своїх рахунках близько 200 гривень і більше.

Разом із тим, за словами експерта, введення такого нового податкового кодексу державі обійдеться в три мільярди гривень.

Додатковий податок на нерухомість експерт також розцінює як позитивне явище. Економічний експерт наголосив на тому, що згідно з новим законодавством, кожен мешканець міста має право мати 40 квадратних метрів неоподаткованої житлової площі. За умови, коли в квартирі мешкає одна людина, то у місті неоподаткована площа становить 100, а в селі 200 квадратних метрів.

До негативних рис нового податкового кодексу

 Юрій Іванов відносить занадто жорсткий облік та малі розміри цільових інвестиційних та інноваційних програм розвитку. Адже в Європі, держава дозволяє сплачувати менші податки на ту суму, яка була витрачена на винаходи. Межі таких пільгових виплат визначає сама держава.     

Крім того, значно збільшиться податок для підприємств, товарообіг яких перевищує 300 тисяч гривень на рік. Раніше така межа становила 500 тисяч гривень за рік.

За словами економічного експерта, для деяких підприємств буде введено фіксований сільськогосподарський податок, а юридичні особи взагалі не матимуть права на спрощений спосіб оподаткування.

Незрозумілим для економістів є також поподаткування підприємства від кількості постачальників. Адже за новими законами, якщо близько 50% прибутку підприємство отримало від одного замовника, то його діяльність оподатковується більше. В Україні прикладом такого підприємства є LG-електроніка. Фірма працює з одним постачальником. На думку експертів, збільшення оподаткування може призвести до підвищення цін на товари для населення.

 

comments powered by HyperComments