68% мешканців Харкова стан української армії оцінюють негативно

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 4 жовтня 2010, 00:35
Молодь розцінює службу в армії як втрату одного року навчання та можливостей просуватися вперед, будуючи кар’єру на роботі. Крім того, професія військового все більше і більше втрачає престиж і авторитетність.
68% мешканців Харкова стан української армії оцінюють негативно

Аби виявити рівень прихильності мешканців Харкова до Збройних Сил України, Харківський філіал Інституту проблем управління ім. Горшеніна провів спеціальне соціальне опитування.   

Виявилося що 68% харків’ян стан української армії оцінюють негативно. Натомість дуже гарним стан армії вважає 1,8% опитаних. Близько 20% відмовилися відповідати на це питання.

Військовий комісар Харківської області Олексій Середа вважає такі цифри правдивими. 

За словами керівника соціального департаменту Харківського філіалу ім. Горшеніна Ксенії Кореневої, 63% опитаних вважає, що українська армія не здатна захистити нашу державу на випадок війни.

27% опитаних вважає, що армія повинна повністю складатися з юнаків, які працюватимуть на контрактній основі і лише 5,5% схиляється до думки, що краще брати призовників у той спосіб, як це робилося раніше. У той же час 58% хотіло б бачити склад армії із контрактників і призовників одночасно.

Юнаки не мають бажання іти до армії через низку різних причин. Головними труднощами перебування в армії вважають дідівщину, складні побутові умови, порушення низки конституційних прав людини на час служби, поганий стан здоров’я тощо.

Більшість людей не засуджує тих юнаків, які уникають служби в армії.

Військовий комісар Харківської області Олексій Середа надмірний тиск дідівщини в армії заперечує, але з тим, що таке явище існує погоджується.

Крім того, за словами пана Олексія, до армії призивають значну частину юнаків, які мають викривлення грудних кліток, хребтів, плоскостопість, психічні розлади, хвороби шлунку тощо. Деяких хлопців доводиться одразу відправляти додому. Так, за словами Олексія Середи, в один з призивів до армії було спрямовано юнака, який був хворим на енурез. 

Олексій Середа також наголосив на тому, що кожного року до армії з різних причин не зявляється близько двох тисяч юнаків, яких потім розшукує міліція. Але з них далеко не всі можуть бути придатними до служби. Значна частина такої категорії знаходиться на обліку в наркологічних диспансерах або міліції.

Цієї осені до армії має піти понад 9 тисяч юнаків із Харківської області. Платню матиме лише 200 найбільш загартованих хлопців, які пройдуть конкурсний відбір та три місяці додаткового навчання.

comments powered by HyperComments