У Харкові почали вимагати робити записи до трудових книжок російською мовою

Жанна Титаренко  |  Середа, 13 жовтня 2010, 10:45
Ті люди, в яких з попереднього місця роботи залишилися записи лише українською мовою тепер мають проблеми.
У Харкові почали вимагати робити записи до трудових книжок російською мовою

Від робітників вимагають звертатися до офісів попереднього місця роботи і вносити записи до трудової книжки російською мовою. Якщо підприємство ліквідовано, то радять звертатися до архівів.

Бухгалтерії та адміністрації підприємств пояснюють такі вимоги тим, що вносити записи російською мовою до трудової книжки зараз вимагають від них. Але якщо попередньо зроблено записи лише українською мовою, то вони не можуть далі писати російською і потім за це матимуть неприємності при перевірках документів.

Деякі люди намагаються якомога швидше вирішити це питання. Вони панічно бояться того, що новий роботодавець може взагалі відмовитися робити записи до трудової книжки, якщо вона не буде заповнена російською мовою на попередніх місцях роботи.
Але врешті-решт, державною мовою зараз є українська. Тобто законодавство не вимагає дублювати всі документи російською і записи до трудової книжки також.

Імовірно, що зараз триває активна підготовка до введення другої державної мови. Адже ті країни, які офіційно мають кілька державних мов ведуть записи в усіх документах цими двома чи трьома мовами.

Враховуючи рівень освіти українських чиновників, можна сказати, що мало хто з них гарно володіє хоча б однією мовою, не кажучи вже про дві. Крім того, якщо знову ж таки повністю дотримуватися законодавства, то закон про другу державну російську мову не звільнить чиновників від вивчення української.

Тут досить легко здогадатися, що прийнявши закон про другу офіційну мову, потім буде знищено статус української мови як державної. І вже зараз триває активна підготовка до цього процесу.

Крім того у багатьох лікарнях, ще жодного разу нікому не вносили до медичних карток записи українською мовою. Писали так як заманеться прізвища та імена своїх хворих і зараз пишуть. Враховуючи корупцію в медичних закладах та свою незахищеність з боку законів, хворі покірно мовчать.

Лікарі східних та південних теренів України ще навіть не спробували говорити і писати українською мовою. Та й багато інших людей, ще не встигли переосмислити незалежність України та свою історію. І тут нас знову активно зросійщують і поступово повертають до черговою втрати власної державності.


 

comments powered by HyperComments