Українські танкобудівники вийшли до Тихого океану

Середа, 13 жовтня 2010, 14:32
Харківське КБ ім. Морозова модернізує танки для армії Перу

12 жовтня, в день коли матроси Колумба вперше побачили Новий світ, стало відомо про великий українсько-перуанський проект капітальної модернізації танків Т-55 для армії південноамериканської Республіки Перу. З нашого боку провідний виконавець - Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова (ХКБМ), з перуанського - компанія Casanave (DICSA). Ціна питання не обнародована, але можна припустити, чимала. Проект передбачає потужну модернізацію 100 застарілих радянських танків Т-55 (вперше почали виготовляти ще в 1946 р.).  Спільна українсько-перуанська бойова машина буде йменуватися  Thyphoon T-55M8A2, вона отримає новий двигун у понад 1000 кінських сил, 125-міліметрову гармату, сучасну систему управління вогнем та інші удосконалення переважно українського виробництва.

У конкурсі на оновлення танкового парку Перу в 2009 р. брали участь китайський МБТ-2000 (з українським двигуном), російський Т-90, український Т-80У та польський РТ-91. Спочатку перевагу віддали китайському танку, проте українці не дозволили реекспорт своїх моторів з Китаю. До того ж з подачі опозиції в Перу спалахнув скандал навколо корупції в міністерстві оборони. Внаслідок цього керівництво країни взагалі відмовилось від купівлі нових танків, а кошти вирішило спрямувати на модернізацію старих машин (з участю місцевого виробника), та на замовлення сучасної техніки для ВПС та флоту.

Від такого рішення Перу може виграти не лише Україна, але й Росія. Саме вона протягом останніх років перетворилась на провідного продавця озброєнь до цієї тихоокеанської країни. Україна теж поступово виходить на перуанський ринок: туди кілька років тому були продані транспортні літаки АН. Варто зазначити, що Перу - одна з небагатьох країн Латинської Америки, яка періодично має прикордонні конфлікти. До речі, стимулом для нинішньої масштабної модернізації озброєнь в Перу вважають недавню купівлю сусідньою Чилі танків Leopard-2.

comments powered by HyperComments