Голова ХОК Комітету виборців України розповів про порушення виборчого законодавства на території Харкова та області

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 15 жовтня 2010, 23:20
Досліджуючи підготовку до виборчого процесу вцілому експерти виявили багато порушень. Колізії виникли з проведенням агітації та підбором кадрів до територіальної виборчої комісії міста Харкова.
Голова ХОК Комітету виборців України розповів про порушення виборчого законодавства на території Харкова та області

За словами голови ХОК Комітету виборців України Михайла Камчатного, незадовільною є робота ТВК міста Харкова з інформування дій ТВК на сайті Харківської міської ради.

Наступним порушенням є, що в багатьох членів ТВК існують зауваження щодо дій їхнього голови.

Голова Харківської територіальної виборчої комісії набирав своїх людей, які повністю взяли на себе всі комп’ютерні роботи дільниці і невчасно публікують рішення комісії.

Але територіальна виборча комісія є колегіальним органом і тому голова, заступник чи секретар не мають права самостійно приймати будь-які рішення, що стосуються роботи комісії, і всі питання повинні розглядатись на відкритих засіданнях.

Ще одним грубим порушенням голови ТВК міста Харків є те, що він самостійно пише всі протоколи засідань, а це за всіма правилами має робити секретар.

Малі політичні сили не мають кадрового ресурсу, тому зіткнулися з труднощами.

ДВК від Батьківщини деякі перейшли до регіонів, ПРП, тощо.

Серед порушень самих кандидатів у депутати та мери виявлено розповсюдження фальшованої агітаційної продукції, без зазначення накладу та адреси видавничого закладу.

До грубих порушень експерти також віднесли тиск на засоби масової інформації та необ’єктивну критику опозиційних сил.

Експерти окремо розглядають факти незадоволення скарг Харківського осередку Української Народної Партії та ВО «Свобода». Адже вимоги Олександра Денисенка та Ігоря Швайки не виконані, і за грубі порушення виборчого законодавства попередження до зняття Геннадія Кернеса з кандидата на мери міста не винесено.  

Михайло Камчатний розцінює такі дії проти законними і вважає, що такі порушення виникли в результаті того, що більша частина членів територіальної виборчої комісії у місті Харків є від Партії регіонів і тому вони не здатні порушити вимоги чинної влади.

Крім того, було зазначено, що політичним опонентам Партії регіонів за чиїмось наказом, приватні підприємці та державні установи не надають в оренду приміщень для громадських приймалень та великих залів для зустрічей з виборцями.

Політичні експерти вважають, що такі правила гри не є рівними для всіх кандидатів і прогнозують масові фальсифікації результатів голосування.

comments powered by HyperComments