Харків - лідер академічних обмінів

Понеділок, 25 жовтня 2010, 14:06
Харківські дослідники та студенти отримують гранти від уряду США
Харків - лідер академічних обмінів

Протягом поточного тижня в Харкові  київський офіс Програми імені Фулбрайта проведе презентації чергових дослідницьких та навчальних програм. Програма імені Фулбрайта є найстарішою і найбільш престижною міжнародною програмою обміну вченими та студентами, що фінансується урядом Сполучених Штатів Америки. Вона заснована в 1946 році за ініціативи молодого сенатора Вільяма Фулбрайта. Завдяки науковим стипендіям, він відвідав Європу, зруйновану Другою світовою війною. Розмірковуючи над тим, як запобігти повторенню таких війн, Фулбрайт вирішив, що людство зможе зберегти себе лише вмінням думати про світ як одну глобальну одиницю.

Сьогодні Програма Фулбрайта підтримує академічні обміни з більш ніж 155 країнами світу. У 1968 році для їх адміністрування була створена спеціалізована організація IREX. З Україною Програма співробітничає з 1992 р. За цей період майже 700 українських вчених, студентів і молодих фахівців побували у США, де навчались або проводили наукові дослідження. Одночасно понад 400 вчених та студентів з США відвідали Україну для навчання, проведення наукових досліджень та консультацій з нашими університетами.
Харків’яни – серед найактивніших учасників обмінів.У 2010 р.  гранти на дослідження або навчання в магістратурі отримали четверо земляків: Валентина Крижна та Анастасія Лукаш – викладачі Національної юридичної академіїім. Ярослава Мудрого, і студенти – Дар’я Каленюк, випускниця тієї ж академії, та Олександр Кравченко - випускник Національного аерокосмічного університету ім. М. Е. Жуковського "ХАІ". Минулого академічного року в Харківському інституті Національної академії державного управління при Президентові України та в академії культури читали лекції американські викладачі. В США в той же час за Програмою Фулбрайта перебували дослідники з 12 харківських університетів та академічних інститутів.
comments powered by HyperComments