Харківські бюлетені: дефіцит зайвого

Субота, 30 жовтня 2010, 17:28
Після скандалу із "зайвими" бюлетенями їх вже не вистачає
Харківські бюлетені: дефіцит зайвого

Ледве друкарня встигла  знищити понад 50 тисяч зайвих і бракованих бюлетенів, як обласній виборчій комісії довелось додруковувати тираж. За словами голови комісії Олександра Русанова, додатково виготовлено близько тисячі бюлетенів для Харківського району та 267 - для Кегичівського. Для цього друкарня була змушена зробити нові форми, бо попередні встигли знищити. Надзвичайно суперечливі результати видачі виборчих документів на дільниці: в селі Шелудьківка Зміївського району (батьківщина народного депутата Володимира Філенка) кандидатів одного округу вдрукували в бюлетень з нлмером сусіднього, і навпаки. Чимало дільничних комісій отримують упаковки з бюлетенями, на яких позначена одна кількість, але при поштучному перерахунку з'ясовується, що насправді кількість зовсім інша. Притому різниця сягає сотень, і навіть, тисяч бюлетенів - селища Введенка та Чкаловське Чугуївського району, комісія Харківського району. Дехто отримав значно менше, ніж написано, а дехто - набагато більше. 

У  Харківській міській виборчій комісії ситуація ще драматичніше. Якщо у комісії обласної отримують бюлетені 27 районних та 7 міських (міст обласного значення) комісій, то в міській - черга з 597 дільничних комісій. Такого навантаження не має жодна інша виборча комісія в Україні. В Києві міські та районні вибори 31 жовтня за законом не відбудуться, в Донецьку - близько 420 дільниць. Теж, звичайно, багато, але майже в півтора рази менше, ніж у Харкові. Всі досвідчені учасники кампаній ще влітку звертали на це увагу: одна харківська комісія не спроможна в стислі законом терміни спочатку видати бюлетені своєчасно, а потім прийняти протоколи та документацію від майже 600 дільниць. Комісія під керівництвом  досвідченого представника Партія регіонів Олександра Дмитренка вже порушила всі законні строки видачі бюлетенів. Процедура розпочалась у четвер і триває досі. Люди перебувають у чергах по вісім і більше годин. На ранок суботи без бюлетенів ще залишались близько двухсот дільниць Харкова, хоча видача пришвидчилась. Члени міської комісії працюють майже цілодобово. Напевно, деякі дільничні комісії будуть приймати і перераховувати свої бюлетені вже в ніч на 31 жовтня.

Як кажуть, яке їхало, таке здибало! Влада професіоналів протягнула новий закон про місцеві вибори з метою досягнути повної підконтрольності місцевого самоврядування. Хто зважав на якійсь технічні або об'єктивні перешкоди? Однопартійна "стабільність" виправдає будь-які страждання, тим більше чужі.

 

comments powered by HyperComments