Люботин: планова поразка "регіоналів"

Станіслав Аланін  |  Вівторок, 9 листопада 2010, 13:30
Союзники партії влади перемагають за дозволом
Люботин: планова поразка "регіоналів"

Лідер харківського "Фронту змін" Олександр Давтян для балотування до обласної ради обрав мажоритарний округ № 10 в м. Люботин. Для стороннього спостерігача крок начебто дивний, чого б це підриємцю з Харкова обиратись поза межами рідного міста? Проте з погляду виборчих технологій таке рішення було цілком прагматичним. Правові, адміністративні та демографічні чинники місцевої кампанії зробили мажоритарні округи з виборів Харківської обласної ради набагато більш привабливими, ніж подібні округи у густозаселеному обласному центрі. У названому люботинському окрузі десять з половиною тисяч виборців - вдвічі менше, ніж у середньому мажоритарному окрузі Харкова. Невелике місто, небагато виборців, значить менших грошей і зусиль вимагається від кандидатів у депутати. Партія регіонів, яка всюди, де бажала, висунула до обласної ради керівників та чиновників адміністрацій або крупних  бізнесменів, саме для 10-го округу знайшла якусь Путятіну Оксану Віталіївну, 19-річну студентку. Очевидно, що такий вибір був абсолютно свідомим: у цьому окрузі  "регіонали"  планово поступались своїм союзникам. Питання лише в тому, кому з них? Крім О. Давтяна, у окрузі № 10 обирався й місцевий бізнесмен Леонід Лазуренко від Народної партії. Після доволі напруженої процедури підрахунку голосів саме він і переміг у рідному Люботині. Давтян поступився Лазуренку зовсім небагато - 1165 голосів проти 1329 у переможця (близько третини від загальної кількості тих, хто голосував). О.Путятіна теж здобула непоганий як для початківця результат - третє місце з 9 %.

Для люботинців вирішальним чинником, звичайно, була не партійна належність кандидатів, просто Лазуренко виглядав своїм і досяжним, а Давтян - чужим гастролером. Щоправда, гіркоту поразки "фронтовику" Давтяну цілком компенсували результати голосування по багатомандатному округу. "Фронт змін", дякуючи Яценюку з телевізора, здобув три мандати в Харківській обласній раді, один з яких отримає Олександр Давтян.

Чи насправді регіональними режисерами виборчої кампанії від початку планувалась перемога саме "народника" Л.Лазуренка, чи Давтян просто у черговий раз не зміг використати свій шанс, не відомо. Знаємо інше: у понеділок, 1 листопада він спочатку публічно визнав свою поразку, а після того два дні штурмував обласну виборчу комісію з вимогами нового перерахунку голосів. Це свідчить про певну дивакуватість лідера харківського "Фронту змін", а ось результати виборів говорять про закономірність. Місцева команда Арсенія Яценюка нездатна на переможну боротьбу: жодної перемоги в мажоритарних округах з виборів обласної та Харківської міської ради, 3,5 % голосів у обласному центрі проти 5-6 % у січні 2010 р. У загальноукраїнському заліку "Фронт"  Яценюка - третій після ПР та "Батьківщини", але в Харкові він лише п'ятий.

comments powered by HyperComments