У Харкові розпочалася агітація за оплату щеплень від грипу

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 9 листопада 2010, 20:17
Минулорічна епідемія грипу забрала життя 1128 українців. У зв’язку з сезонними загостреннями бронхітів та частими застудами, лікарі інфекційних відділень уже приготувалися до прийому пацієнтів і щеплень. Прогнози епідеміологів поки що обмежуються вірусами грипу групи А та Б.
У Харкові розпочалася агітація за оплату щеплень від грипу

Під час круглого столу головний лікар Харківської обласної інфекційної лікарні Микола Колодний заявив, що люди мають імунітет до грипу різних штамів й епідемія грипу Харкову не загрожує.

Але в той же час головний лікар Харківської обласної дитячої інфекційної лікарні Дмитро Кухарь активно агітував за щеплення від грипу. Цей пан доводив, що без них не зможе обійтися жодна людина, яка їздить громадським транспортом або працює в тісному контакті з людьми.

На запитання кореспондентки «Справжня варта» про побічну дію вакцини на організм людини та про склад таких препаратів, Дмитро Кухарь відповів, що таке запитання є наслідком демократії, і щеплення мають робити всім, а не давати право вирішувати це питання батькам дітей, або самим пацієнтам. Також поряд із цим було згадано «не злим тихим словом» Юлію Тимошенко і марлеві пов’язки, що застосовувались в час минулорічної епідемії грипу.

Врешті-решт запитання було про побічні дії щеплення і склад вакцини, а не про демократію і Тимошенко. І при повторенні запитання Дмитро Кухар все ж таки сказав, що після вакцинації, людина може захворіти грипом. Але склад вакцини порадив прочитати на упаковці.
Інформацію про склад вакцини кореспондентка «Справжньої варти» вимагала для того, щоб лікарі, своїми словами і своїм голосом сказали перед усіма журналістами, що ці вакцини виготовляють з самого вірусу грипу, а потім вводять через ін’єкцію невелику дозу живого збудника хвороби. У тому випадку, якщо людина має сильний імунітет, то вона переборе вірус і надалі матиме імунітет від нього. Але якщо людина слабка, то вона обов’язково захворіє, і протікання хвороби та її наслідки будуть знову ж таки залежати від імунітету й подальшого лікування.

Виходячи з цього ми бачимо, що нам пропонують зробити щеплення якраз у той період року, коли люди вже почали застуджуватися, мати загострення хронічних бронхітів, нестачу вітамінів в організмі тощо. Тобто нас агітують, щоб ми згодилися добровільно прийняти в свій організм вірус грипу і боротися з ним. І нам ці щеплення пропонують не в літку, коли люди більш менш здоровіші, а зараз – коли ми ослаблені.

Дмитро Кухарь, коментуючи таку думку сказав, що календар щеплень пишуть лікарі, міністерство охорони здоров’я та інші компетентні люди і щеплення робити треба зараз, або десь за три тижні до початку епідемії.

В той же час було повідомлено про забезпечення ліками дитячих будинків та лікарень. Ніби все добре і правильно. Але препарат Сумамед рекламували настільки активно, що це вийшло за всі можливі рамки. Якщо розгорнута епідемія грипу не очікується, тоді навіщо так активно агітувати за щеплення? Адже ідеальних вакцин не має і тут неможливо уникнути від низки побічних дій. А якщо в одних людей є природній імунітет, а в інших – набутий після хвороби чи вакцинації, тоді навіщо купувати ліки, в тому числі й Сумамед?..

Після такої прес-конференції склалося враження, що фармакологічні компанії прагнуть продати спочатку вакцини, щоб після їх дії значна частина людей захворіла, а потім продати ліки від грипу, і найстрашнішим є те, що допомагають у цій справі лікарі.
 

comments powered by HyperComments