У Харкові не вистачає українських священників

Жанна Титаренко  |  Четвер, 11 листопада 2010, 01:35
Українська релігійна громада об’єднується не лише для вирішення болючих соціальних проблем, а й для спільних богослужінь.
У Харкові не вистачає українських священників

Про стан української церкви та моральні цінності суспільства під час прес-конференції розповіли отці різних релігійних конфесій.

За словами отця Української Православної Церкви Київського Патріархату Віктора Маринчака, на кожну тисячу мешканців має бути хоча б один священик, але за реальними показниками цей план не виконується навіть на 2-3%.

Продовжуючи думку, отець Віктор також наголосив на тому, що не має великого попиту на працю українських священиків і тому в Харкові їх справді дуже мало.

Єпископ ординарії Римо-Католицької Церкви Мар’ян Бучек наголосив на тому, що студенти духовних навчальних закладів не отримують державних стипендій, а вчителі платні за працю та пенсійного забезпечення. Тобто відсутність державної підтримки теж впливає на кількість студентів, оскільки всі навчальні витрати мусить брати на себе церква.

Незважаючи на те, що священики не займаються політикою, суспільство настільки хвилюють ці питання, що отцям довелося коментувати політичну ситуацію в Україні і давати якісь поради.

Отець Української Лютеранської Церкви Віктор Хаустов, під час розмови про моральні цінності суспільства і вибори, наголосив на тому, що треба не соромитися визнавати те, що першим грішником є ми самі.

«Всяка влада від Бога», - такими словами з Біблії відповів отець.

Цитуючи уривки «Біблії» отець Віктор також мовив, що «Ви пізнаєте правду, а правда Вас вільними робить». Тобто священник намагався переконати в тому, що правди не треба боятися, бо вона звільняє від гріха і вдосконалює людину.

Коли мова пішла про духовні цінності українського народу, то отець Віктор Маринчак наголосив на тому, що Слово Боже не зможе ввійти в душу і розум людини, якщо вона вихована на основах матеріалізму та атеїзму.

А для того, щоб вилікувати деморалізоване суспільство, треба викорінити з його свідомості комунізм, тоталітаризм, атеїзм, цинізм тощо. За словами отця Віктора, комунізм не може сприяти розвитку суспільства.

Віктор Маринчак також вважає, що справжніх віруючих людей у місті Харкові не більше 3%.

Варто нагадати, що українська громада уже не перший рік об’єднує зусилля і працює з населенням. При президенті України Віктору Ющенкові була організована Рада Церков, до якої увійшли представники всіх релігійних конфесій.

Зараз ця Рада теж збирається на засідання, а інколи, навіть на спільні богослужіння, і вирішує важливі питання щодо співпраці з розробки програм та підручників християнської етики і поширення Слова Божого серед загалу.

comments powered by HyperComments