Ізюмський реванш комуністів

Станіслав Аланін  |  Четвер, 11 листопада 2010, 13:56
На півдні Харківщини КПУ посунула "Батьківщину" на третє місце
Ізюмський реванш комуністів

У південній частині Слобожанщини відновилась невелика червона "смуга". За результатами голосування 31 жовтня Компартія в деяких містах і районах посіла друге місце після Партії регіонів, посунувши "Батьківщину". У Лозівському районі за комуністичних кандидатів проголосувало 1045 виборців, за "Батьківщину" - 1000.  Мізерна, здавалось би, різниця в 45 голосів дала списочникам КПУ три мандати, а бютівцям - лише два. У м.Лозова "Батьківщина" все ж значно випередила КПУ: 2951 голос проти 2206 з 23 тисяч учасників голосування.

В Ізюмі, іншому великому місті на півдні Харківщини комуністи виступили дуже переконливо. На виборах міської ради список КПУ здобув 3321 голос, що понад вдвічі більше, ніж у "Батьківщини" - 1513. В Ізюмській міськраді попереднього скликання перевага була за партією Тимошенко. Проте Блок Наталії Вітренко мав там місць ще більше, ніж бютівці та комуністи, а зараз не матиме жодного.  Цілком можливо, що КПУ зараз вдалось масово привернути до себе колишнього вітренківського виборця. Голосування ізюмчан за кандидатів-списочників до обласної ради демонструє ту ж пропорцію: комуністи суттєво випередили тимошенківців - 2682  "червоних" голоси проти 1415 "біло-сердечних".

Ще більш виразними є результати виборів Ізюмського міського голови. І в 2006 р. на чергових, і в 2009 р. на дострокових виборах ізюмського мера кандидат від "Батьківщини" впевнено посідав друге місце, поступаючись "регіоналу" та набагато випереджаючи інших кандидатів. Голосування 31 жовтня поламало таку традицію. Кандидат від КПУ Анатолій Фомичевський з результатом 4053 голоси впевнено посів друге місце, а кандидат від "Батьківщини" Василь Лесик набрав 3214 голоси. Останній вдвічі перевищив результат власної політичної сили, але втратив статус "завжди другого".

Цікаво також, що кандидати на посаду міського голови як від КПУ, так й від "Батьківщини", здобули значно більше голосів, ніж їх партії. Переможець - "регіонал" Олександр Божков має практично стільки ж голосів, як й Ізюмський осередок Партії регіонів.

Успіх комуністів на півдні Слобожанщини має пояснення. КПУ скористалась бездіяльністю інших лівих сил, також повернула собі, мабуть, частину електорату, розчарованого політикою ПР. В Ізюмі для "червоних" склалась особливо сприятлива  ситуація: соціально-економічна ситуація в місті дуже складна, велике безробіття, а місцева "Батьківщина" має керівників з ненайкращою репутацією та не виглядає послідовною опозицією.

comments powered by HyperComments