Достатньо імовірно, що 20 тисяч бюлетенів просто викинуто на смітник

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 15 листопада 2010, 18:18
За результатами фальсифікацій отримали такі дані: за мера Харкова проголосувало на 20 тисяч людей менше, ніж за депутатів до міської ради.
Достатньо імовірно, що 20 тисяч бюлетенів просто викинуто на смітник

Про це та інше сьогодні на прес-конференції заявив юрист «Зеленого фронту» Євген Соловйов. 

У звязку з такими невідповідностями Євген Соловйов звернувся до суду. Міська виборча комісія не заперечує цей факт невідповідності і не висунула жодних пояснень на свій захист. Але Харківські суди відмовилися у розгляді справи, посилаючись на те, що Євген Соловйов не мав права порівнювати ці цифри.

Але з іншого боку, за новим виборчим законодавством, кількість виборців, що проголосувала за кандидатів у депутати міської та обласної рад, а також міського голови повинна бути однаковою. А якщо є розбіжності, то по кожній дільничній виборчій комісії такі невідповідності повинні бути пояснені низкою документів.

Розбіжності у 20 тисяч голосів виникли у територіальній виборчій комісії.

Крім того, були судові позови й за розірвані пакети з бюлетенями та інші порушення, але суд відмовляється приймати до розгляду відеоматеріали, пояснюючи це тим, що це зовсім не є суттєвими доказами. Коли до суду приходили свідки, то їм було відмовлено давати свідчення під час засідань.

Голова громадської організації «Ми – харків’яни» й «Зеленого фронту» Юрій Кальченко наголосив на тому, що його команда зараз веде активну співпрацю з різними міжнародними організаціями і найближчим часом буде займатись вирішенням екологічних і соціальних проблем міста.

Щодо виборів, то Юрій Кальченко вважає, що Партія регіонів застосувала вдалу політичну технологію, яка розділила голоси виборців і не дала представникам «Зеленого фронту» пройти в міську раду. Робилося це таким чином: на вибори йшло 4 різних партії, що містили в собі значення слова «зелений». Але активну агітацію вела лише «Зелена планета», від якої, власне, і йшли представники «Зеленого фронту».

Люди, які мали наміри підтримати захисників дерев на виборах, не розібравшись в назвах, голосували за будь-яку з цих чотирьох партій. Юрій Кальченко вважає, що це представники Партії регіонів профінансували участь у виборах ще трьом партіям, які містили у своїх назвах значення слова «зелений».

Врешті-решт, «Зелена планета» набрала 6 432 голси і не пройшла до місцевої ради. Але всі чотири партії зі словом значення «зелений» у назві, подолали трьох відсотковий барєр і пройшли б до органів місцевої влади, аби були разом.

За словами кандидата в депутати міської ради  Вікторії Кравченко, найбільшу підтримку партія «Зелена планета» отримала на тих дільничних виборчих комісіях, що були розташовані в районі П’ятихаток, і після підрахунку голосів виявилося, що ця політична сила опинилася на третьому місці після Партії регіонів і ВО «Батьківщина».

 

comments powered by HyperComments