У Харкові запалили свічки та вшанували пам'ять жертв Голодомору (ФОТО)

Олександр Гурьєв  |  Субота, 27 листопада 2010, 18:18
27 листопада в Харкові відбулась низка заходів у пам'ять про жертв Голодомору 1932-33 років.
дитина, свіча

Загальнонаціональна хвилина мовчання була оголошена о 16:00. Після неї почалась всеукраїнська акція «Запали свічу».

У Харкові на майдан Свободи вийшли харків'яни із запаленими свічками в руках.



 Нагадуємо, що щорічно в четверту суботу листопада в Україні вшановують пам'ять жертв Голодомору. По всій країні відбуваються помінальні заходи, покладання квітів, на установах приспущені державні прапори і, згідно з рекомендаціями Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, обмежені розважальні заходи.



    Пам'ятні заходи в Харкові відбуваються із  самого ранку суботи. Квіти та вінки були покладені в Парку пам'яті по вул. Академіка Павлова, а також на Мемориальному комплексі пам'яті жертв Голодомору в селищі Черкаська Лозова. Фото - тут: http://glavnoe.ua/news/n63563



  В другій половині дня в центрі міста відбулась хода від пам'ятника Тарасу Шевченку по вулиці Сумській до майдану Свободи.



  Там учасники акції виставили на бруківку майдану в формі хреста запалені лампади та свічки, в центрі хреста встав юнак з прапором  України.



  Варто зазначити, що люди прийшли на майдан цілими родинами, разом з маленькими дітьми.



  Акция відбулась на подив тихо и без жодних зіткнень. Однако привернуло увагу, що одночасно на майдані було викладено три хрести з свічок.

  Наймасштабніший був розташований напроти будинку Харківської облдержадміністрації. Напроти ресторану «По100ронним V» розташувались, треба розуміти, більш радикально налаштовані учасники. В їх лавах був помічений колишній віце-губернатор Василь Третецький.



  А з боку ресторану «Славутич Шато» маленький хрест з лампад виклала група людей під прапором «Фронту змін».



  Суворої похмурості – особливо, коли на майдані вже сутеніло – додали майбутні контури недобудованого містечка Діда Мороза, які  в напівзбудованому вигляді більше нагадували кулеметні вишки сталінських таборів.



  Біля 17.00 над майданом повисла тиша – люди вшановували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Фото з сайтыв: Главное, Дозор.


  До слова, одночасно по всьому місту відбувалась акція «Запали свічу». До неї, серед інших, приєдналась і обласна державна адміністрація, у вікнах  якої горіли запалені свічки.

   

У Харкові стартував телемарафон "Дзвони пам'яті"

 
Сьогодні у Харкові стартував телемарафон «Дзвони пам'яті», присвячений пам'яті жертв Голодомору 1932-33 років в Україні. Я повідомили в прес-центрі «Майдан Свободи», протягом кількох днів харківські  історики, дослідники Голодомору, журналісти, правозахисники в прямому ефірі телеканалу  "Фора" будуть обговорювати питання, пов'язані з вивченням різних аспектів Голодомору.

  Головний редактор інтернет-порталу «Голодомор 1932-1933 рр. Харківська область» Ніна Лапчинська розповіла, що Харківський громадський комітет з увічнення пам'яті жертв Голодомору планує провести  кілька заходів. Серед них - показ та обговорення документальних фільмів, відкриття документальної виставки, презентація книг  тощо. 

  Завтра в рамках телемарафону «Дзвони пам'яті» в прес-центрі «Майдан Свободи» відбудеться презентація книги «Голодомор 1932-33 років в Україні за документами Головного державного архіву СБУ».



ПОВНИЙ ФОТОРЕПОРТАЖ ДИВІТЬСЯ ТУТ.
 

comments powered by HyperComments