Кіно «Майдан»: історія єгипетської революції в Харкові

Юлія Гуш  |  Вівторок, 11 лютого 2014, 10:54
В харківському незалежному культурному центрі "Indie" демонстрували документальний фільм Джехане Нуджаіма «Майдан». Організатором заходу виступила громадська організація «Автономна Спілка Трудящих».
Кіно «Майдан»: історія єгипетської революції в Харкові

Вперше «Майдан» був презентований на міжнародному кінофестивалі «Санденс» у вигляді чорнового монтажу, де він отримав Приз глядацьких симпатій в категорії «Міжнародне документальне кіно». Фільм був номінований на премію «Оскар». Правовласники «Майдану» дали дозвіл на безкоштовну трансляцію фільму по всій території України, проте його показ на телебаченні був заборонений.

Фільм розповідає про революцію, що розпочалася в Єгипті 2011 року. Протягом 90 хвилин глядач спостерігає перебіг революційних подій, які відбувалися в країні протягом останніх років: це масові протести на площі Тахрір, куди вийшли громадяни, які прагнуть змін в державі, це жорстокі зіткнення демонстрантів з армією, розгул насильства, вчиненого можновладцями, це відставка президента Мубарака, яка тільки породила марні сподівання, що життя після цього налагодиться, це вибори, які не давали гідної альтернативи, це прихід до влади нового тирана Мурсі та нові демонстрації, проти яких також було використано насилля.

Фільм змушує глядача поринути в вир подій, які відбуваються на екрані. Він на прикладі простих людей розповідає історію багатомісячного спротиву, який не змогла подавити ні репресивна політика військового режиму, ні корумпована влада організації "Братів-мусульман", представники якого, як і попередники, не гребували насиллям. Протестувальники відстоюють власні права, вони прагнуть звільнити свій народ, а тому ладні подолати будь-які перешкоди. Так, їх цілі ще не були досягнені, проте вони не припинили своєї боротьби.

Цей фільм особливо корисний для українського глядача. Адже в ньому можна побачити чимало асоціацій між Майданом єгипетським та Майданом українським. Спільних рис тут цілком достатньо: Це насилля, застосоване проти мирних демонстрантів. Це міліція в лікарнях та шпиталях. Це намагання влади виставити демонстрантів як кубло бандитів. Це люди, які готові йти на ризик задля кращого майбутнього. Проте цей фільм – не тільки широка можливість для пошуку паралелей та асоціацій, але й чудова нагода вчитися на чужих помилках, аби не допустити власних.
 

comments powered by HyperComments