«Дорогою відрадянщення»: в Літературному музеї презентували нову збірку Юрія Шевельова

Юлія Гуш  |  Четвер, 13 лютого 2014, 17:10
12 лютого в Харківському Літературному музеї відбулася презентація книги «Шевельов Юрій. Дорогою відрадянщення».
«Дорогою відрадянщення»: в Літературному музеї презентували нову збірку Юрія Шевельова

У заході взяли участь упорядники збірки Сергій Вакуленко та Катерина Каруник, професор Харківського університету Ігор Михайлин та відповідальний секретар Харківського відділення Національної спілки письменників Ростислав Мельників. Вони не тільки розкрили тематичне наповнення нової збірки, а й поділилися знаннями щодо особливостей творчої та наукової діяльності самого Юрія Шевельова. Не оминули і згадування політики: шанувальники його творчості щиро обурені намаганнями харківських можновладців наклеїти на мовознавця ярлик «фашиста», який, до речі, в нашій політичній дійсності є доволі популярним. 

Збірка містить публікації Юрія Шевельова, які були вперше оприлюднені в 1941-1943 роках в харківських періодичних віданнях «Нова Україна» та «Український Засів». Опубліковано всього 28 текстів: це статті з мовознавчої, літературної та культурно-історичної тематики, рецензії на літературні твори, переклади та словники інших авторів, літературознавці праці тощо. Що характерно, в цій книжці, на відміну від попередніх збірок, твори згруповані за хронологічним, а не за тематичним принципом.

Ця книжка, як і більшість збірок творів Шевельова, ще не відома широкому загалу. Проте укладачі мають на меті зробити її більш доступною для всіх, хто бажає ближче ознайомитися з творчим доробком визнаного світом  харківського мовознавця:

«Ця книга обов'язково має поширюватися по бібліотеках, – розповіла Катерина Каруник, – думаю, харківські бібліотеки найближчим часом мають отримати нагоду придбати ці книжки. Це, в першу чергу, бібліотека імені Короленка та бібліотека при Харківському університеті імені Каразіна».


 

comments powered by HyperComments