Кривава субота 1 березня. Звернення до науковців світу про події в Харкові

Четвер, 6 березня 2014, 21:27
Харківське історико-філологічне товариство поширило звернення до науковців світу про події в місті та в Україні.
Кривава  субота 1 березня.  Звернення  до  науковців  світу  про  події  в  Харкові

Після штурму ХОДА  1 березня 

Наводимо текст повністю:

Відозва з приводу останніх подій в Україні та в Харкові

До всіх учених світу, наукових товариств, університетcьких  спільнот, письменників,  діячів культури

Харківське історико-філологічне товариство, засноване 1876 р. провідними професорами Харківського університету, звертає до наукової світової спільноти такий заклик.

1 березня в Харкові була влаштована сутичка між прихильниками євроінтеґрації України й учасниками мітинґу неначебто “на підтримку стабільності й відновлення порядку”. Євромайданівці, числом трохи понад 100 осіб, переважно студенти першого-другого курсів, мирно перебували в приміщенні Харківської обласної державної адміністрації та перед входом до неї. Туди їх іще 23 лютого запросив заступник Голови держадміністрації Василь Хома. Їхньою вимогою було призначення нового Голови держадміністрації замість глибоко скомпрометованого Михайла Добкіна, давнього поплентача зміщеного президента Віктора Януковича.

Той-таки Добкін разом зі своїм спільником, міським головою Геннадієм Кернесом (раніше засудженим за кримінальний злочин) зорганізували проросійський мітинґ, на який завезли близько двох тисяч учасників із-за кордону, з близького російського міста Бєлгорода. Щоб уникнути сутичок, координаційна рада харківського Євромайдану скасувала власний мітинґ, попередньо скликаний у тому самому місці на той самий час.

По закінченні проросійського мітинґу великий гурт добре підготованих бойовиків, озброєних кийками, травматичними пістолетами та сльозогінним газом, пішов на штурм будівлі держадміністрації й жорстоко побив її захисників. Відтак їх кинули на розтерзання знавіснілій проросійській – а на велику міру завезеній з Росії – юрбі, яка почала гамселити їх кулаками, кийками й ногами. Корумпована міліція, залежна від Кернеса, не втручалася в ці події.

Серед захисників держадміністрації тілесних ушкоджень зазнали Сергій Жадан, письменник із міжнародним ім'ям, і член нашого Товариства Валерій Романовський, кандидат історичних наук, доцент у Харківській державній академії культури.

Російська офіційна пропаґанда та засоби масової інформації намагаються подати прихильників демократії та свободи в Україні як фашистського штибу радикалів-націоналістів та екстремістів, що загрожують існуванню російськомовної спільноти. Ця риторика в стилі Ґебельса не має нічого спільного з українською дійсністю. Нацистські тенденції радше можна спостерегти з протилежного боку. Досить сказати, що особа, яка встановила російський прапор над будівлею обласної державної адміністрації в українському місті Харкові, – це Міка Ронкайнен, громадянин Російської Федерації й мешканець Москви, який відверто хизується в Інтернеті своєю прихильністю до гітлеризму.

Фактів достатньо, щоб ствердити: то є складова частина аґресивних дій проти України, розгорнутих тепер за наказом російського президента Владіміра Путіна.

У цьому зв'язку ми заявляємо, що подаваний російською пропаґандою привід, тобто потреба захищати права російськомовного населення в Україні, являє собою чистісіньку вигадку. Російська мова завжди вільно вживалася та вживається в українських засобах масової інформації, середній і вищій школі, а також  на щодень. Україна має одне з найліпших у світі законодавчих забезпечень прав національних меншин, включно з державними школами, де викладання ведеться не лише російською, а й кримськотатарською, польською, румунською, угорською мовами. У багатьох місцевостях, зокрема й у Харкові, захисту та підтримки насправді потребує українська мова.

Спроби розіграти національну та мовну карту, щоб дестабілізувати ситуацію в Україні, мають закордонне походження. Упродовж 22 років незалежного життя Україна навчилася відповідально ставитися до своїх національних і мовних проблем. На відміну від багатьох інших пострадянських країн, у ній ніколи не було конфліктів на національному ґрунті. У разі потреби ми розв'язуємо всі наші проблеми шляхом відкритої дискусії, досягаючи взаємоприйнятних компромісів. Жодного втручання ззовні нам не треба.

Закликаємо світове наукове товариство посприяти поширенню правдивих відомостей про дійсний стан справ в Україні. Якщо хтось із вас має змогу донести їх до широкої публіки через усі можливі засоби масової інформації, просимо зробити це невідкладно. Кампанії дезінформації, дириґованій з Кремля, треба протидіяти. Ми хочемо, щоб світ знав правду. Часткою цієї правди є інспіроване з Росії суботнє безчинство в Харкові.

Від імені Товариства

Голова   професор  Ігор Михайлин, доктор філологічних наук

Науковий секретар   доцент  Сергій Вакуленко, кандидат філологічних наук

Харківське історико-філологічне товариство".

Англійською мовою варіанти цього звернення надруковані в провідних виданнях Великої Британії  та  США.

На фото - Харків, штурм будинку адміністрації  1 березня.

Джерела: hromadske.tv ; Радіо Свобода
 

comments powered by HyperComments