Майстер-клас з медицини в Спілці української молоді: виживуть всі

Арсеній Троян  |  Середа, 19 березня 2014, 12:26
На тлі загострення ситуації в Україні Спілка української молоді (СУМ) 18 березня організувала зустріч із всіма, хто хотів більше дізнатись про надання першої допомоги в найрізноманітніших випадках: від опіків до кульових поранень.
Майстер-клас з медицини в Спілці української молоді: виживуть всі

Майстер-клас розпочався з деяким запізненням, оскільки зібрав набагато більше учасників, ніж очікувалось (близько 150 осіб), тому із офісу довелось вийти та влаштувати своєрідну «аудиторію» прямо в коридорі.

Не зважаючи на невеликий інцидент (один із учасників висловив незгоду щодо фотозйомки), зустріч розпочалась. Модератором був досвідчений лікар, член СУМу Костянтин Черемський, який розпочав із загальних порад, що треба робити, коли трапиться на дорозі нерухома людина. Пан Костянтин зазначив, що «не треба боятись підходити, бо від вас залежить людське життя», порадивши передусім визначити пульс, зробити штучний масаж серця, а потім у разі потреби очистити рот потерпілого.

Костянтин Черемський

Далі пан Костянтин розповів, як діяти в конкретних надзвичайних випадках: ураження електрострумом, отруєння сльозогінним газом, утоплення тощо. Прозвучали досить точні і зрозумілі поради, які лікар ілюстрував на добровольцеві Максимі, котрий мужньо терпів всі «приклади», навіть коли було продемонстровано штучне дихання.

Слухачі зацікавлено слухали Черемського, часто ставили запитання. Наприклад, одне з них стосувалось допомоги потерпілому, в якого зупинилось серце, за допомогою медикаментів, на що лікар порадив використати адреналін, але це «в крайньому випадку».

Майстер-клас був досить цікавим та інформативним. Пан Костянтин як людина, що є практиком медицини, не надто вдавався в теорію, намагаючись давати якомога більше прикладів, роз'яснюючи, як робити штучне дихання, робити перев'язку, з чого має складатись аптечка першої допомоги.

І особливо варто відзначити розвінчання міфів першої допомоги, які, судячи з зацікавлення слухачів, майже ніхто не знав. Наприклад, пан Костянтин пояснив, що при кровотечі з носа не треба задирати голову, бо так кров може потрапити в легені, а слід просто присісти; людину, яка чимось вдавилась, необхідно стукати потерпілого по спині рухами, які ніби виштовхують сторонній предмет (натомість більшість людей думають, що в цьому разі треба плескати по спині).

Можна сказати, що майстер-клас відбувся більш, ніж успішно, оскільки присутні попросили провести ще одну зустріч наступного вівторка 25 березня, а насамкінець зааплодували, як ведучому, так і мужньому добровольцеві Максиму.

comments powered by HyperComments