Харківські мітинги патрулює «Загін швидкого реагування»

Ніна Жаровська  |  Четвер, 20 березня 2014, 11:17
Волонтери «Червоного Хреста» супроводжують усі громадські акції, які проходять у Харкові.
Харківські мітинги патрулює «Загін швидкого реагування»

Зараз в місті діятиме чотири групи  «Загону швидкого реагування».

Ідея супроводити мітинги у Харкові в місцевій організації Товариства Червоного Хреста з’явилась ще у лютому, розповіла командир «Загону швидкого реагування» Наталія Василюк. Щоб потрапити до її загону, лише бажання було недостатньо. Волонтери повинні були пройти відбір.

Один із принципів Червоного Хреста - допомагати кожному незалежно від політичних уподобань. Отже й волонтери повинні залишати політику осторонь і бути готовими у будь-який момент надати допомогу. «Коли в людини кровотеча, не важливо, яка стрічка на ній висить», - пояснює Василюк.

До того ж, надаючи першу допомогу, самі волонтери є беззахисними – вони не можуть вдягати, скажімо, бронежилети, - щоб їх не прийняли за учасників тої чи іншої сторони. Волонтери Червоного Хреста мають відзнаку – червоний жилет. Дозволяється також носити каску з хрестом, але її харківські волонтери зараз не носять – щоб не лякати перехожих, стверджує командир загону.

Ще в лютому перша група волонтерів розпочала підготовчі заняття та тренування. Але після того, як 1 березня учасники проросійського мітингу захопили Харківську обласну адміністрацію і жорстоко побили євромайданівців, які перебували в будівлі та поблизу неї, Червоний Хрест вирішив супроводжувати абсолютно всі мітинги в місті.
Сьогодні в «Загоні швидкого реагування» - 17 волонтерів. Усі – харків'яни. Переважно у віці 25-ти років, це люди різних професій. Коли загін виходить на патрулювання, то всі волонтери підпорядковуються єдиному командиру. Емоції та амбіції треба залишити вдома, пояснила Наталка Василюк.

У харківському загоні буде щонайменше чотири групи по 9-12 чоловік, які почергово патрулюватимуть масові акції. Наразі «на лаві запасних» вже є 30 добровольців, які проходять навчання. Долучитись можуть й інші, каже Василюк. Для цього потрібно зв'язатись із нею в соцмережі

Фото: Товариство Червоного Хреста

comments powered by HyperComments