У Харкові відбувся "Ярмарок інституційного розвитку"

Ігор Алексєєв  |  Середа, 19 жовтня 2011, 12:04
У Києві працює чудова всеукраїнська орґанізація "Ресурсний центр ГУРТ", котра з 1995 року займається фандрайзинґом, створенням інформаційного середовища для сприятливої роботи інститутів громадянського суспільства, вишколами. Діяльність ГУРТа давно існує та грає велику роль у Харкові, але через свою специфіку не є помітною для широкого загалу. 18 жовтня команда ресурсного центру реально, а не віртуально відвідала Харків, орґанізувавши "Ярмарок інституційного розвитку".
У Харкові відбувся "Ярмарок інституційного розвитку"

Це була велика зустріч лідерів громадських орґанізацій Східної України, котра відбулася у спорткомлексі "Металіст". Згідно формату зустрічи найсильніші громадські орґанізації реєструються як надавачі послуг, які можуть бути корисними для населення та інших орґанізацій, а більша частина - просто перебуває у "відкритому просторі ярмарку", "ярмаркує", шукаючи знайомств та цікавої інформації про послуги та громадське життя.
Біля п'ятнадцяти орґанізацій офіційно презентували свої послуги та біля сотні - брали участь як рядові учасники. Я мав честь бути на ярмарку від Об'єднання підприємців Харківської области "Слобожанщина" разом з його головою - Борисом Гавриловичем Калашніковим. До речі, ми знайшли прекрасних партнерів для проведення бізнес-вишколу від нашого об'єднання  - Реґіональний фонд підтримки підприємництва по Донецькій області.
Дуже прикро було не побачити нікого з найбільш активних проукраїнських орґанізацій Харківщини. Але було декілька патріотичних орґанізацій з інших реґіонів - було приємно знаходити друзів моїх друзів, чути абсолютну перевагу української мови.
Протягом ярмарку були майстер-класи з піару, управління громадськими орґанізаціями, взаємодії із владою. Їх вели Анатолій Рекун, Віктор Бобиренко, Михайло Ізюмський, Тетяна Суханова. Опісля них відбулася експертна дискусія, котра була своєрідним підсумком ярмарку - вона набула форми гарячої суперечки про співвідношення платного та безплатного у роботі інституцій громадського суспільства.

Яків Рогалін (дуже шанований мною теоретик та практик фандрайзинґу): "Громадська діяльність, бізнес, мистецтво, акушерство - абсолютно всі види діяльности мають зразки як страшної нерентабельности, так і неймовірної ефективности. Але вони мають спільні принципи роботи - Ви щось продаєте."
 Борис Калашніков: "Головним ресурсом будь-якої орґанізації є люди, а людські стосунки - дуже примітивно зводити до законів бізнесу. Тому громадська робота - це громадська робота, а бізнес - це бізнес. І що ними варто керувати за одними принципами - я ніколи не погоджуся".
Ярмарок закінчився врученням свідоцтв учасників надавачам послуг, врученням нагород тим із них, хто привабив найбільше клієнтів.
Зараз ГУРТ відкриває реєстрацію на Всеукраїнський Ярмарок у Києві, котрий відбудеться 17 листопада.
Заходи відбуваються у рамках проекту «Інвестуймо в інституційну спроможність громадянського суспільства», який реалізується "Ресурсним центром ГУРТ" у межах проекту «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID) та здійснюється Pact Inc.

comments powered by HyperComments