Акція з прибирання в лісах Валківщини – спільна робота об'єднує людей та території

Четвер, 8 листопада 2012, 21:03
4 листопада, у рік святкування 330-річчя сіла Високопілля, проведена кампанія, що присвячена об'єднанню сіл Валківського району Харківської області для очищення територій лісів цього району з залученням сільської та міської молоді, жителів сіл, представників місцевого самоврядування, волонтерів молодіжних організацій та ЗМІ.
Акція з прибирання в лісах Валківщини – спільна робота об'єднує людей та території

Мешканці сіл були поінформовані про мету та завдання кампанії і запрошені до співпраці — активної участі у рішенні самих болючих питань сіл. 01.11.12 на засіданні ініціативної групи, до якої увійшли сільській голова сіла Високопілля Світлана Шумейко, сільський голова сіла Перекіп Сергій Конєв, депутат сільської ради Олександр Шумейко та голова правління Харківського обласного громадського об'єднання «Асоціація розвитку спільнот» Маріанна Голованова, були визначені першочергові завдання, які потрібно вирішувати у цих селах: збір та утилізація твердих побутових відходів; ремонт доріг районного підпорядкування, влаштування дитячих майданчиків у селах.

На засіданні також були визначені шляхи вирішення проблем територій за допомогою успішного досвіду «Асоціації розвитку спільнот» по активізації населення за методикою «Сусідська взаємодопомога» («Neighborhood Watch»).

Автобусом марки NEOPLAN волонтери громадських організацій були доставлені в село. Мешканці місцевих громад, сільська молодь та волонтери молодіжної громадської організації, дружньо взялися за брудну роботу, був зібраній цілий причеп сміття, яке потім розсортовували. Під час роботи місцеві мешканці відмічали з соромом, що їм дуже прикро, що утворилися ці сміттєзвалища. Спільна праця подіяла як об'єднувальний елемент.

Стомлені та задоволені своєю роботою, учасники заходу скуштували справжній козацький куліш, виготовленій місцевими спеціалістами, бутерброди, овочі, сік — транспортування та харчування забезпечено за кошт проекту «Об'єднання сусідніх сільських громад заради вирішення спільних проблем», що підтриманий програмою «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

Остання частина заходу була присвячена нагороді команд, які краще всіх працювали. Перше, друге, та трете місто відзначалось коробками цукерок відповідного розміру. Перемогла дружба, команди ділилися своїми призами з усіма учасниками. Мешканці сіл, об'єднавши зусилля для вирішення нагальних потреб територій між селами, відчули, що від них багато залежить у реалізації прагнення жити краще. Залучена міська та сільська молодь дізналась про цікаву історію сіл Високопілля, Перекіп, Гвоздьове та зробила крок до поважного ставлення до своєї малої батьківщини. Сільськім головою сіла Високопілля були передані історичні матеріали для видання збірки проекту.

Село Високопілля – одна з найвищих точок рельєфу в Харківській області, що і дало йому назву від слів «високе поле». Велика територія села географічно розташована вздовж трьох водоймищ по руслу річки Коломак. Гідрологічний заказник місцевого значення «Коломачки» площею 68,7 га розташований біля с. Високопілля.

comments powered by HyperComments