Як у повітряних воротах України грали "Оду до радості" (ФОТО)

Сашко Костакуртенко  |  Вівторок, 1 квітня 2014, 11:01
Понад 700 музикантів і близько 6 000 глядачів у шести містах України 30 березня зібрала акція “Спільне повітря”: в один і той самий час, о 13:00 сім оркестрів у семи найбільших аеропортах країни виконали “Оду до радості”, офіційний гімн Євросоюзу.
Як у повітряних воротах України грали "Оду до радості" (ФОТО)

У такий спосіб вшанували пам'ять “Небесної сотні”, відзначили підписання політичної частини Асоціації з ЄС та підтвердили: Україна — неподільна й єдина. На організацію акції волонтери витратили менше десяти днів. Музиканти й організатори працювали безкоштовно і незалежно від офіційних культурних інституцій.

Ця історія демонструє: неможливого в цій країні немає, — впевнені організатори.

“Коли 700 людей у Львові, Харкові, Донецьку, Одесі, Києві, Дніпропетровську в одну й ту саму секунду починають робити одну і ту саму річ, розмови про розділеність і розірваність України починають виглядати аж надто штучно, — впевнена одна зі співорганізаторів акції, Іванна Скиба-Якубова. — Ця акція європейська за духом не тому, що оркестри грають в аеропортах, а тому що ідею не “спускали згори”, її придумали і менш ніж за 10 днів зробили люди, до того навіть не знайомі між собою.



І так хочеться вірити, що хлопці, яким не дали дожити до здійснення їхніх мрій, крізь ефір почують, що ми їх не забудемо і не зрадимо їхню пам'ять”.

Найчисельніша глядацька аудиторія зібралася в Борисполі (близько 3 тис. чоловік) і у львівському аеропорту ім. Данила Галицького — більше тисячі. Більшість у Борисполі — пасажири понад 30-ти міжнародних рейсів; в інших аеропортах більшість складали люди, які приїхали до аеропорту навмисно, щоб підтримати акцію. У Борисполі повторили одеський флешмоб: музиканти несподівано з'являлися з ескалаторів, підіймалися з-за столиків кафе, неочікувано для інших починали співати за стійкою реєстрації.

Найбільшою кількістю музикантів може похвалитися аеропорт “Київ”, Жуляни: 180 чоловік — Президентський оркестр, хор  Збройних сил України і студенти музичних вузів Києва.

Після “Оди до радості” музиканти виконали “духовний гімн України” — “Боже, великий, єдиний”, а глядачі запалили лампадки в пам'ять про всіх полеглих. В той же день у Жулянах відкрили виставку фоторобіт Дмитра Корнилова, присвячену подіям Євромайдану, і вже традиційцно збирали благодійні внески на допомогу сім'ям загиблих.

“Коли наші соратники та друзі з прекрасного міста Харків повідомили про приєднання Жулян, я зрозуміла, що український народ, простих людей, які, не шкодуючи себе щоденно роблять свою роботу, отримуючи за неї неадекватно малу оплату, ніхто вже не зможе роз'єднати, запудрити мізки нереальними обіцянками, МИ СТАЛИ ДОРОСЛИМИ! НАРОДЕ УКРАЇНИ — пишаюсь тобою!” — написала в себе на Фейсбуці Іоланта Пришляк, головний координатор акції “Спільне повітря”.

У галицькому і одеському аеропортах “Оду” виконували двічі, а після неї виконали гімн. В Харкові і Дніпропетровську гімн заспівали самі глядачі, спонтанно.

Хор Одеського оперного, до речі, співав “Оду” фактично вдруге за тиждень: адже саме він брав участь у флешмобі Хобарта Ерла на Привозі, який частково послужив натхненням і для цієї акції.

Нагадаємо, ініціаторами акції стали харків'янка Олена Рофе-Бекетова, праправнучка відомих слобожанських родин Бекетових та Алчевських, і львів'янка Іоланта Пришляк, заступник генерального директора Львівської філармонії, Голова правління оркестру «INSO-Львів». Співорганізатори акції — харкывська PR-аґенція “Bagels & Letters” — Тетяна Ландесман та Іванна Скиба-Якубова.
Флешмоб у Борисполі організувала киянка Христина Храновська, власниця мережі магазинів.
За координацію роботи аеропортів організатори дякують дирекції львівського аеропорту ім. Данила Галицького.

comments powered by HyperComments