В харківському університеті розповіли про професора, який брехав у етері "НТВ"

Сашко Костакуртенко  |  Четвер, 3 квітня 2014, 11:22
У Харківському національному університеті імені Каразіна обурені сюжетом у російському ТВ.
В харківському університеті розповіли про професора, який брехав у етері "НТВ"

1 квітня 2014 року російський телеканал НТВ поширив телесюжет «Вслед за военными, опальными журналистами и деятелями искусства в Россию вынуждены перебираться научные работники», героєм якого виступає колишній професор і виконувач обов’язків завідувача кафедри історії зарубіжної літератури і класичної філології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна О. Д. Міхільов.

Через те, що до університету звертаються представники засобів масової інформації та громадськості з проханням підтвердити чи спростувати наведену у телесюжеті інформацію, Центр зв’язків з громадськістю і пресою Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна заявляє наступне:

    телесюжет каналу НТВ є типовим зразком неправдивої та викривленої інформації, що її застосовують російські ЗМІ в інформаційній війні проти України;
    єдиним правдивим повідомленням у цьому сюжеті є те, що професор О. Д. Міхільов звільнився з університету.

Щодо інших наведених «фактів»:

    Жодних розпоряджень керівництва «читать лекции по русскому языку (?!) и литературе на украинском» ніколи не існувало, не існує і не може існувати. Викладачі кафедри російської мови та історії російської літератури завжди читали і читають свої лекції російською мовою. Сам професор О. Д. Міхільов працював на кафедрі історії зарубіжної літератури і класичної філології, тому ні російської літератури, ні тим більше російської мови не міг викладати за визначенням.
    Як відомо, трудові відносини викладача з вищим навчальним закладом будуються на контрактній основі. 31 серпня 2013 року у О. Д. Міхільова закінчився контракт на посаді професора кафедри історії зарубіжної літератури і класичної філології, відповідно він перестав виконувати обов’язки завідувача цієї кафедри. Тоді ж професор О. Д. Міхільов Ученою радою університету був обраний знову на посаду професора і з 1 вересня 2013 року з ним було підписано новий трирічний контракт. Заволодівши обманним шляхом трудовою книжкою, О. Д. Міхільов взяв участь у конкурсі на заміщення вакантної викладацької посади в іншому вищому навчальному закладі України та, порушуючи трудове законодавство, уклав контракт із його керівництвом. Коли про це стало відомо у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна, то, відповідно до чинного законодавства, професору О. Д. Міхільову було запропоновано визначитися, у якому виші він збирається працювати. О. Д. Міхільов зробив вибір не на користь Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, власноруч написавши заяву на звільнення з 1 листопада 2013 року. Таким чином, жодного відношення звільнення О. Д. Міхільова до «сьогоднішньої політичної ситуації» не має.
    Аспіранти кафедри історії зарубіжної літератури і класичної філології мають можливість благополучно продовжувати навчання (зрозуміло, їх аж ніяк не «кілька десятків чоловік, які цього року під керівництвом О. Д. Міхільова мають закінчити аспірантуру»), обговорити свої дисертації і подати їх до Спеціалізованої вченої ради.
    Спроби журналістів НТВ подати О. Д. Міхільова як жертву «националистического помешательства» абсолютно беззмістовні. Сам О. Д. Міхільов завжди свої лекції читав російською мовою, адже у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна ставляться з повагою як до української, так і до російської мови і використовують їх без жодних обмежень у викладацькій і адміністративній роботі. В університеті існують потужні кафедри російської мови, історії російської літератури, де працюють висококваліфіковані професори і доценти, щорічно здійснюється прийом абітурієнтів на російське відділення філологічного факультету, регулярно проводиться конкурс знавців російської мови, в якому беруть участь сотні школярів Харкова і Харківської області, студенти-русисти перемагають у численних студентських олімпіадах і конкурсах студентських наукових робіт. Тому хвилюватися за долю російської мови в Харківському університеті журналістам НТВ та «інтелігентному професору» О. Д. Міхільову не варто.

І останнє. Ми щиро сподіваємося, що підшукане житло й підготовлений у Москві кабінет сподобаються професору, а нові колеги дуже швидко гідно оцінять О. Д. Міхільова.

comments powered by HyperComments