Резиденція «Станіславський феномен» чекає на молодих україномовних письменників

Світлана Шкурай  |  Субота, 12 квітня 2014, 16:29
Вівторок 15 квітня – останній день, коли можна буде подати заявку на поїздку до Резиденції для молодих україномовних письменників «Станіславський феномен». Переможці конкурсного відбору протягом місяця житимуть у хостелі «Феномен» в Івано-Франківську та матимуть можливість ознайомитися з літературним життям міста й області. Про відбір учасників та суть проекту розповів один із членів журі та організаторів Василь Карп’юк під час презентації 10 квітня у харківській книгарні «Є».
Резиденція «Станіславський феномен» чекає на молодих україномовних письменників

Подати заявку може письменник будь-якої національності від 18 до 30 років, який не проживає в Івано-Франківській області. Обов’язкова умова – твори він має писати українською. «Я хочу читати нові цікаві книжки українською мовою. І для того, щоби вони з’являлися, потрібно, щоби були цікаві українські письменники.» - каже Василь. За його словами, основна мета «Станіславського феномену» - показати молодим письменникам, що вони потрібні.

З власного досвіду Василь знає, що такі зустрічі, літературні школи й семінари молодому автору будуть корисними: «Подібних проектів  такої тривалості у нас в Україні немає, але є семінар видавництва «Смолоскип». Проходить він під Києвом. Я вже там років 5 був учасником. У 2010 році брав участь у проекті «Літературна школа». Там протягом тижня ми мешкали в Карпатах. І були лектори – письменники. Для мене це велика мережа знайомств по всій Україні. І зараз десь якийсь захід провести, організувати презентацію можна будь-де, бо всюди є знайомі люди, які можуть допомогти. Неодноразово сам організовував заходи для людей з інших міст.»

Резидентів набирають уже вдруге. Минулого року Івано-Франківськ відвідали поетеса, есеїстка Олена Герасим’юк з Києва та прозаїк Євген Мехеда з Миколаєва.  У 2014-му плануються три заїзди по дві людини. Учасники проекту зможуть поспілкуватися з тамтешніми літераторами, відвідати «Черемош-фест» та . Проживання в хостелі, харчування та проїзд оплачують організатори, якими є громадська організація «Молодіжна Мистецька Формація “Форумс”» та Літературна агенція «Discursus».  Реалізується проект за підтримки програми I3 «Ідея – Імпульс – Інновація» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».

 

Таланти молоді будуть оцінювати четверо членів журі: письменники  Тарас Прохасько, Василь Карп’юк, Олег Соловей та представник Фонду.

Охочі взяти участь можуть ознайомитися з деталями на сайті проекту.

«У Франківську є що показати. Є загалом літературна традиція, є багато дуже знакових письменників в українській літературі. І з ними є можливість зустрітися, поспілкуватися, з чаєм, кавою посидіти. Так само мандруємо областю та різними містечками, показуємо архітектуру, природу. І людина набирається цього, пізнає цього, що є ще і така частина України. І можна про це написати, приїхати додому розповісти», - коротко розповідає про заходи для резидентів Василь Карп’юк.

Назва резиденції не випадкова, вона стосується літературного процесу регіону  і походить від колишньої назви обласного центру – Станіслав (1939–1962 рр.). Станіславським феноменом називають діяльність групи івано-франківських постмодерністів, письменників та художників, представниками якої є Юрій Андрухович, Юрій Іздрик, Тарас Прохасько.

 

comments powered by HyperComments