Владика Онуфрій: Докладемо всі сили, щоб не допустити громадянської війни на нашій землі

П'ятниця, 18 квітня 2014, 13:08
Напередодні Світлого свята Великодня митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій звернувся до парафіян у зв'язку з останніми подіями, що відбуваються на Слобожанщині.
Владика Онуфрій: Докладемо всі сили, щоб не допустити громадянської війни на нашій землі

«Настав особливий час примирення з ближніми!

Возлюблені у Господі отці, браття і сестри,
всі жителі нашої Слобожанської землі!

Сьогодні, в дні Страсної седмиці, коли Христос був зраджений Іудою, Засуджений, Розіп'ятий і Воскрес, молитовно і смиренно закликаю всіх заглянути в своє серце і задуматися, відчути – чи є в ньому Христос – Бог кохання.

В цьому році ми особливо гостро відчуваємо скорботу цього Страсного тижня. Це час, коли страждає Сам Христос за наші гріхи. Сьогодні вони відгукуються в нас ще більшим болем, бо пристрасті знову долають наш народ у ненависті один до одного. Не піддавайтеся духові злоби. Які б не були політичні переконання людини, не можна їх доводити до крайнощів – це не кінцевий сенс нашого життя. Як багато в нашому житті суперечностей, помилок, труднощів! Як не збитися з шляху, як не втратити самого себе, як не розіп'яти свої принципи і ідеали? Щоб у всіх складних ситуаціях залишитися собою, треба мати в руках нитку аріадни. Цією ниткою є Сам Бог.

Змінюються влади, політичні системи, можуть з часом змінитися і наші політичні уподобання. Але осад від скоєного гріха – насильства над іншою людиною, доведеться носити все своє життя. Прості мирні люди опинилися в епіцентрі протистояння по різні сторони. Напруга в суспільстві досягло рівня, коли людина готова переступити Богом встановлений закон «Не вбий».

Ми, об'єднані однією Батьківщиною, культурою і головне – однією Вірою, ще недавно називали один одного брат і сестра, сьогодні готові зазіхнути на найдорожче, що подарував нам Господь – життя людське, і в ці дні Страсної седмиці, коли Церква згадує останні дні земного життя Господа нашого Ісуса Христа, повинні запитати себе: «А чи не я зраджу Тебе, Господи?».

У запалі пристрастей давайте не будемо забувати, що все, що ми маємо тут на землі – дано нам Богом у тимчасове користування і тому все в Його владі! Будемо пам'ятати, що молитва до Бога найсильніша зброя проти зла. Зло ховається у людському серце нашої гріховної сутності. І борючись зі злом, не треба ставати самим цим злом.

Закликаю всіх пригадати, що ми вже наблизилися до найзнаменніших днів для кожного вірянина – Страстної та Світлої седмиці, об'єднаними Великоднем. Ці світлі дні володіють неповторним духовним потенціалом, який будучи прийнятий хоч в малій мірі, здатний змінити будь-якої людини! Богослужіння, традиції духовного життя у ці особливі дні церковного календаря долучають християнина до найголовнішої у своєму житті таємниці Спасіння і Вічного життя! Харків – велике гарне місто з глибокими духовними, культурними традиціями. Люди різних віросповідань і національностей мирно живуть в нашому місті багато років. Пройдуть ці нелегкі для нас часи, піде накал політичних пристрастей, а нам зустрічатися один з одним на вулицях нашого міста. У ці передсвяткові дні закликаю всіх до спокою і розважливості.

Давайте докладемо всі сили, щоб не допустити громадянської війни на нашій землі. У нас накопичилося багато проблем, але, вірю, що їх можна вирішити мирним шляхом. Давайте проведемо ці дні в очікуванні радості про Воскреслого Христа, в молитві за мир, а не в стані ненависті і ворожнечі, і зустрінемо світле Христове Воскресіння в любові та злагоді. Вірю, що Воскреслий Христос допоможе змінити життя кожного з нас та всієї нашої країни!», – йдеться у зверненні Онуфрія, опублікованому на сайті Харківської єпархії.
 

comments powered by HyperComments