День пам’яті чи інструмент політичної пропаганди?

Юлія Гуш  |  Четвер, 8 травня 2014, 01:55
7 травня в незалежному культурному центрі «Indie» відбулася відкрита дискусія під назвою «Друга світова та Велика Вітчизняна: історія, символи пропаганда».
День пам’яті чи інструмент політичної пропаганди?

Участь в заході взяли проф. Юрій Шаповал, доктор історичних наук, директор Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво», Світлана Набок, кандидат історичних наук, учений секретар Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» (Київ), Ален Блюм з Центру досліджень російського, кавказького і центральноєвропейського просторів, Іріна Фліге, директор науково-інформаційного центру «Меморіал» (Санкт-Петербург), Борис Чикулай, автор трансформаційного законопроекту «Про люстрацію» та інші.

Учасники дискусії обсудили проблему політичних спекуляцій навколо відзначення дати 9 травня, розповідали про способи вшанування жертв Другої світової війни в інших країнах та наголошували на необхідності захисту цієї пам’яті від різного роду маніпуляцій.

«Війна це злочин, а не інструмент пропаганди. Він має бути засудженим, і створено механізм унеможливлення його повторення, –  розповів Борис Чикулай, – це не брязкання зброєю і не підміна понять, а пам’ять. Це вивчення історії тієї війни, її аналіз та висновки. Це щоденний повтор задля закарбовування певної генетичної пам’ять. Нині я проживаю в Німеччині. І я щодня чую засудження злочинів нацистів. І я щодня можу побачити в місті виставку чи дискусію, присвячену нацистським злочинам. Я не жартую і не перебільшую. Так можна подивитися і зрозуміти злочин Другої світової війни.

Окреме місце в дискусії було присвячено символіці пам’яті. А саме квітці маку, яка була запропонована замість «опороченої» георгіївської стрічки. Саме ця символіка була вперше використана в Україні під час вшанування жертв Другої світової війни. 

comments powered by HyperComments