В Харкові вшанували пам’ять жертв депортації

Юлія Гуш  |  Понеділок, 19 травня 2014, 16:22
18 травня в Харкові пройшли заходи, приурочені до 70-ї річниці депортації кримськотатарського народу.
В Харкові вшанували пам’ять жертв депортації

Близько полудня біля пам’ятника Шевченку почали збиратися учасники мітингу. Після зборів вони колоною рушили до площі Конституції, скандуючи «Хрим! Ветан! Мілетт!», що в перекладі з кримськотатарської означало «Крим! Батьківщина! Нація!». Співали гімн, виголошували вже звичне гасло «Слава Україні», згадували Небесну сотню. Планувалося, що колона стартує з площі Свободи, проте в той же час там розпочалися збори проросійських активістів.

Хода завершилася мітингом, на якому представники кримськотатарської молоді згадували жахи депортації. Це сталося рано вранці 18 травня 1944 року. Для проведення депортації було задіяно війська НКВС кількістю понад 32 тисячі осіб. Людям давали від декількох хвилин до півгодини на збори, після чого їх на вантажівках відвозили до залізничних станцій. Тих, хто чинив опір чи не міг самостійно йти – часто розстрілювали на місці. Звідти їх ешалонами доправляли до місць заслання. Через жахливі умови перевезення чимало людей померло в дорозі.

Полеглих вшанували хвилиною мовчання.

«Учасники цього мітингу перш – це, перш за все, студенти, які навчаються у вищих учбових закладах Харкова, – розповіла Алімє, – його організували досить спонтанно. Це робилося всього за два дні. Нам допомогли активісти Євромайдану та Автомайдану. Велика пошана їм за цю підтримку. Ми зараз не можемо провести цей день так, як робили раніше. Проте ми можемо зробити це тут, на українській землі». 

comments powered by HyperComments