В Харкові завершилися перші безкоштовні курси з української мови

Юлія Гуш  |  Середа, 28 травня 2014, 21:06
27 травня в харківському відділенні Національної спілки письменників України відбулося вручення сертифікатів слухачам безкоштовних курсів української мови.
В Харкові завершилися перші безкоштовні курси з української мови

Навчання розпочалося з 21 січня. До курсів мали змогу долучитися всі охочі підвищити свій рівень володіння українською мовою. Таким чином Харків підтримав ініціативу Всеукраїнського комітету захисту української мови. «На початку в нас була група з 25 осіб, а закінчили ми двома групами загальною кількістю 40 осіб, – розповів Ростислав Мельників, відповідальний секретар харківського відділення Національної спілки письменників України, – це позитивна динаміка. Ми фактично подвоїли кількість слухачів курсів. Одне з головних наших завдань було дати людям поштовх до говоріння. Щоб вони не соромилися та не боялися спілкуватисяукраїнською мовою».

«Я вдячна за організацію цих курсів, тому що люди, які туди приходили, робили це з задоволенням, – повідала Антоніна Яковлєва, викладачка курсів української мови, –  ці люди почали цікавитися історією України, українською літературою, історією міста Харкова, нашими театрами та музеями. Я думаю, що це навіть важливіше за те, що вони там, наприклад, навчились розрізняти, де потрібно ставити апостроф, а де – м’який знак. І те, що слухачі попросили провести ці курси знову, вказує що вони їм, мабуть, сподобались. Є в цьому якійсь позитив і для них, і для нас».

На курси приходили люди різного віку, фаху та рівня оволодіння українською мовою. Дехто її зовсім не знав. Проте всі вони відмічають, що стали більше шанувати українську мову.

Петро Лисяк, вчитель математики: «Сюди я прийшов вже трішки знаючи українську. Я народився в селі. Від бабусі та дідуся чув, що таке українська мова. А от всі граматичні аспекти – вони були для мене маловідомими. Ну як чув – так і писав. Коли я ходив до школи, то моя вчителька говорила: «Петро, та вчи ж українську мову! Вона тобі в житті знадобиться». Я думав: нащо вона мені потрібна? Що я нею, курей буду ганяти? Але прийшов час, коли потрібно щось самому писати. А напишеш – помилки одразу видно. А якщо видно помилки – то з тебе почнуть друзі сміятися і казати: «ти начебто розумна людина, а пишеш якусь нісенітницю». Тому я вирішив піти на курси, щоб мене хоч трішки навчили граматиці».

Валентина Скомороха, інженер: «Я росіянка. Завдяки цим курсам я хоча б якось можу спілкуватися українською мовою. Це гарні курси. Викладач просто чудовий. Я бажаю, щоб ці курси не закінчувались. Щоб вони продовжувались далі. Щоб туди ще приходили люди. Платні курси не кожна людина має можливість відвідувати. Це дуже добре, що є безкоштовні. Туди є бажання приходити».

Безкоштовні курси української мови на цьому не завершились. З вересня пройде новий набір відвідувачів, а з 1 жовтня розпочнуться заняття. І так як слухачі вже знайшли спільну мову зі своїми викладачами, вони вже виказали своє бажання побачити їх знову. 

comments powered by HyperComments