В культурному центрі «Indie» розповіли про потреби та проблеми кримських політв’язнів

Юлія Гуш  |  Четвер, 5 червня 2014, 12:50
4 червня в незалежному культурному центрі «Indie» пройшла прес-конференція за участі Комітента допомоги кримським політв’язням. На ній були висвітлені подробиці затримки кримських активістів та факти порушення прав людини агентами ФСБ.
В культурному центрі «Indie» розповіли про потреби та проблеми кримських політв’язнів

В заході взяли участь представники Автономної Спілки Трудящих (Ігор Колосовський, Ян Герасимов) та Харківської правозахисної групи (Людмила Клочко). Вони розповіли, що активісти, яких арештувала ФСБ, займалася виключно мирною діяльністю і не належать до жодних терористичних групувань. Також не належать вони і до організації «Правий сектор», як це їм інкримінують. Звинувачення, які закидає їм ФСБ, абсурдні і позбавлені будь-якого здорового глузду. На думку членів комітету, реальна причина арештів активістів – їх участь в акціях проти анексії Криму, бажання залякати кримчан, які не підтримують сепаратистів, які захватили владу на півострові.

Відомого режисера Олега Сенцова, громадських активістів активістів Олександра Кольченка та Геннадія Афанасьєва заарештували в травні 2014 року. Їм загрожують великі терміни ув’язнення. Наприклад, Сенцову можуть дати чи то довічний термін, чи то до 25 років позбавлення волі. Кальченку загрожує 8 років ув’язнення. Іншим затриманим терміни позбавлення волі ще не об’являли.

«Це наступ на права людей, яким не подобається події, які відбуваються зараз у Криму – розповів Ігор Колосовський, – при чому вони не обов'язково є патріотами України. Просто в Росії давно існує традиція ув’язнення всіх незгідних з наявним політичним режимом незалежно від поглядів або національності. Коли відбувалися події на Майдані, ми всіх наших кримських товаришів (у тому в тому числі і учасників проросійських рухів) попереджали, що нічого доброго для Криму від приходу нової влади не буде. І ось, будь ласка, результат всіх цих подій ».

Про іншого затриманого, Олексія Чирнія, Комітету нічого не відомо. Є припущення, що це підставна особа. Було оприлюднене відео його затримання співробітниками ФСБ, де в Чирнія було знайдено два вибухові пристрої, які буцімто йому передали «члени української націоналістичної організації». В Комітеті наголошують, що це «оперативне» відео має явно постановочний характер і розраховано на створення міжнаціональної ворожнечі.

«Будь-які соціальні, політичні чи військові дії стають живильним середовищем для порушення прав людини, – розповіла Людмила Клочко, – держава намагається дотримуватися прав людини у відносно спокійний період, та і то далеко не завжди це в них виходить. Але коли відбуваються якісь конфлікти, то держава відповідно до політичної, соціальної чи якоїсь іншої надуманої необхідності йде на грубе порушення прав людини. Якщо ми подивимося на цю ситуацію, то ми побачимо порушення однією з Женевських конвенцій, яка декларує права населення на окупованих територіях. Також ми бачимо порушення Європейської конвенції захисту основних прав та свобод. Людину не можна просто вкрасти і помістити в СІЗО. У момент затримання їй повинні повідомити в чому вона підозрюється. Вона має право в перші години повідомити про затримання своїх близьких, родичів або адвоката, з яким вона може зустрітися ще до першого допиту. Вона має право на медичну допомогу. Тут всіх гарантій, нажаль, дотримано не було».

Члени Комітету наголосили, що кримським політв’язням можливо надати допомогу. Це може бути і матеріальна підтримка, і допомога адвокатів, і просто інформаційне висвітлення цієї проблеми.

 

comments powered by HyperComments