В галереї «Мистецтво Слобожанщини» стартував цикл лекцій по творчості Дж. Р. Р. Толкієна

Юлія Гуш  |  Четвер, 5 червня 2014, 14:29
4 червня в галереї «Мистецтво Слобожанщини» стартував цикл лекцій від історика Дмитра Бадаєва «Фантастичний світ Дж. Р. Р. Толкієна.
В галереї «Мистецтво Слобожанщини» стартував цикл лекцій по творчості Дж. Р. Р. Толкієна

Мета цього циклу – розповісти широкій аудиторії про історію та культуру ХХ сторіччя через локальну тему фантастичного світу, створеного одним з найбільш знакових письменників в жанрі фентезі. Назва першої лекції – «Спроба втечі», в якій історик розкриває соціальну специфіку та задачі творчості Толкієна. Дмитро Бадаєв розповів про джерела зародження толкієнізму, його вплив на сучасну літературу та культуру, розкрив біографічні віхи в житті Толкієна, які сформували його картину світу.

«Творчість Толкієна це, по-перше, серйозний етап в історії літератури, – розповів Дмитро Бадаєв, – вона дала початок новим літературним жанрам. При цьому вона розвивала вже існуючі до неїтрадиції. У суспільному сенсі це серйозний етап у розвитку світосприйняття, в баченні співвідношення реального та уявного. У трактуванні ролі моральних понять в суспільстві. Власне кажучи, тут виник широкий дискусійний пласт, який відіграє велику роль в сучасному соціумі. І він ще далеко не вичерпаний».

За словами історика, Толкієн в своїй творчості орієнтувався преш за все на вічні моральні цінності. В його книгах поняття добра та зла були об’єктивними категоріями. Що суперечило тодішнім модерністським традиціям, згідно яким письменники поняття моралі нерідко виносили поза межі своєї творчості.

На думку Бадаєва, сьогодні сприйняття творчості Толкієна дещо відрізняється від того, яким воно було за життя самого письменника. «У той час людям були, як їм здавалося, очевидні паралелі з реальними політичними подіями. Але з точки зору самого автора в романі цього немає або якщо є, то дуже мало. Принаймні він не ставив собі завдання написати політичний памфлет. У наш час також намагаються побачити через творчість Толкієна його епоху. Але головне для сучасного читача – це приналежність Толкієна до позачасової традиції і ті позачасові цінності, які він відстоював. Можливо, саме сьогодні він починає розумітися глибше». 

comments powered by HyperComments