В галереї «Мистецтво Слобожанщини» пройшла друга лекція присвячена творчості Толкієна

Юлія Гуш  |  Субота, 5 липня 2014, 19:27
4 липня в харківській галереї «Мистецтво Слобожанщини» пройшла друга лекція Дмитра Бадаєва з циклу «Фантастичний світ Дж.Р.Р. Толкієна».
В галереї «Мистецтво Слобожанщини» пройшла друга лекція присвячена творчості Толкієна

Тема лекції – «Світ, створений піснею. Арда та її народи». На цій лекції Дмитро Бадаєв розповів про художній доробок Толкієна та місце бінарних опозицій в його творчості, таких як добро – зло, світло – темрява, краса – потворність, дух –плоть. Зокрема, він торкнувся релігійного аспекту творів Толкієна, в тому числі поєднання християнських та язичницьких мотивів.

«Тут фактично немає релігійного поклоніння, – розповів Бадаєв, – хіба що темним силам, хоча світлі цього зовсім не потребують. Проте сам Толкієн не вважав свій світ нерелігійним. Він казав що це суспільство природного монотеїзму. Там немає необхідності поклонятися вищим силам, адже їх присутність є об’єктивною реальністю. Крім того, в світі Толкієна об’єктивною реальністю є і моральні категорії, такі як добро та зло. Моральний детермінізм – це основа його творчості».  

Визначне місце в своїй лекції він приділив чарівному світу Арди, розкрив особливості її космогонії, поетики та історії. Розповів він і про найбільш яскравих її мешканців – ельфах, які своїм безсмертям та незалежністю від матеріальних благ втілюють перемогу духу над плоттю. Свого роду вони уособлюють людську мрію про безкінечно довге життя без старості, хвороб та незалежність від матеріального світу.

Наступна лекція відбудеться 24 липня.

Довідка: Дмитро Бадаєв – історик за фахом, закінчив ХНУ імені В.Н. Каразіна. З 1993 по 2013 працював старшим науковим співробітником Харківського історичного музею. Автор 50 наукових публікацій по краєзнавству Слобожанщини, історії матеріальної культури та практики музейної праці.

comments powered by HyperComments