«Я житиму у цьому вітрячку»: в Харкові пройшов вечір пам’яті Тані Шамрай

Юлія Гуш  |  Середа, 9 липня 2014, 13:00
8 липня в Будинку народної творчості пройшов вечір пам’яті молодої української поетеси Тані Шамрай.
«Я житиму у цьому вітрячку»: в Харкові пройшов вечір пам’яті Тані Шамрай

На захід прийшло чимало людей, які знали поетесу особисто. Серед них були присутні мати та сестра Тані. Чимало слів було сказано про її життєвий та творчий шлях. Валентина Овод, Іван Перепеляк, В’ячеслав Романовський та Наталія Матюх згадували, якою була Таня Шамрай за своє недовге життя. «Такі поети, як Таня, за ці відведені богом літа встигли стільки, що ми і сьогодні їх пам’ятаємо, – розповів В’ячеслав Романовський, – і будемо пам’ятати завжди. Для мене Таня Шамрай – це наша молодість. Тут багато тих, з ким ми починали писати. Ми тоді були молодими. В нас не було книжок, але було багато бажань, ентузіазму творити та писати».

Визначне місця в цьому заході було відведене поетичній творчості Тані Шамрай. «Коли ми говоримо про людину поетичну, про людину талановиту, біографія її у віршах, – повідав Віктор Бойко, який того дня виступив в ролі ведучого, – її думки – у віршах. Її почуття – у віршах». Молоді поети зачитували вірші Тані. Ірина Скринникова та Микола Воловик виконали пісні на її вірші.

Варто також зазначити, що цього року була заснована обласна літературна премія імені Тетяни Шамрай. Вона буде присуджуватися літераторам-початківцям віком до 30 років.

Довідка: Тетяна Шамрай народилася 7 липня 1964 року в Харкові. Через важку хворобу серця після третього класу освіту здобувала самотужки. 1988 року вступила до Літературного інституту ім. О.М. Горького. Її поезії друкувалися в обласній та республіканській періодиці, зокрема в колективній збірці «Отчий дім», антологіях  «Слобожанська муза», «Ветер с Украины» та «Слобожанська яса». Автор поетичних збірок «Морозом намальована весна» та «Липневий ковчег», які були видані після смерті поетеси, що настала 18 грудня 1988 року. Посмертно прийнята до Національної спілки письменників України. 

comments powered by HyperComments