В Харкові триває виставка «Народна війна»

Юлія Гуш  |  Середа, 9 липня 2014, 21:25
В харківському планетарії триває виставка «Народна війна». Вона присвячена селянському повстанському руху, який розгорнувся на території Наддніпрянської України в 20-30 роки минулого століття.
В Харкові триває виставка «Народна війна»

Виставка розкриває антигуманну сутність більшовицького режиму та розвінчує міфи про всенародну підтримку комуністичної влади. Вона демонструє, що на території Наддніпрянської України існував потужний рух опору. Наприклад, того часу в кожній губернії існувало до 150 партизанських загонів, які боролися проти окупантів. Матеріали, розміщені на плакатах, свого часу були опубліковані в книзі Романа Круцика «Народна війна». В саму виставку ввійшла тільки частина більш ніж 10 тисяч сторінок матеріалів з архівів СБУ, які вдалося зібрати Круцику в силу свого досвіду та зв’язків.

«Ця виставка організована з метою дати харків’янам більше інформації про історію 20-30-х років та селянський рух опору проти більшовицької влади, – розповів історик Сергій Петров, – нажаль, зараз цю інформацію не знайдеш ні в шкільній, ні в навіть університетській програмі. Попри те що в радянські часи не приховувалося що були партизанські загони, які мали антибільшовицьку та антидержавну позицію. Але це подавалося з певним тавруванням – «вороги народу», «петлюрівські банди» тощо. Чому зараз її немає? Ну тут є багато причин. На мій погляд це, по-перше, пов’язано з тим, що така специфіка нашої державної програми, по-друге, що історики, які посідали певні посади в урядових структурах, є вихідцями саме з тих радянських часів».

«Події 1917-1922 років в Україні розцінювалися радянської історіографією як громадянська війна – розповів Олександр Шевченко, член ГО «Альтернатива» та ГО «Майдан Моніторинг». Виставка розвінчує цей міф, адже ми можемо бачити, що то була війна між двома країнами. На той час УНР була визнаною в світі державою. Тому прихід військ Муравйова на територію України не можна оцінити інакше як окупацію».

Він розповів, що за радянських часів насаджувалася думка, що національний визвольний рух був тільки на теренах західної України, а ще раніше – на території Польщі. Ця виставка повністю розвінчує цей міф. «На території Наддніпрянської України існував масовий повстанський рух, який проводився під українським прапором. Його метою було визволення території Української республіки від окупантів».

 

comments powered by HyperComments