Анатолій Кутник презентував свою нову п’єсу «Вовлеченный»

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 11 липня 2014, 17:29
10 липня в галереї «Мистецтво Слобожанщини» відбулася прем’єрна читка трагікомедії Анатолія Кутника «Вовлеченный».
Анатолій Кутник презентував свою нову п’єсу «Вовлеченный»

В читанні п’єси взяли участь відомі харківські актори Ігор Арнаутов та Віталій Бондарєв включно з самим автором. «Анатолій Кутник – це наш старий друг, – розповіла Віра Лагутіна, куратор галереї «Мистецтво Слобожанщини», – ми з ним і раніше співпрацювали: організовували філософське кафе, робили презентації книг  «Царь царей Александр Македонский» та «Цыганские сказки»».

Події п’єси відбуваються в наші дні. Звичайний європеєць Ден виявляється нащадком вмираючого короля одного з тихоокеанських островів. Йому стверджують, що тільки він здатен принести народу острова всі блага цивілізації та гуманізму. Але для того щоб стати королем, згідно з місцевою традицією, він повинен вбити та з’їсти ворога. В п’єсі показано як соціум формує людську особистість та як правила, табу та закони формують її образ. Але як може вплинути на особистість зміна культурної парадигми? Чи дійсно необхідні блага європейської цивілізації для представників іншої культури? Відповідь на ці та інші запитання можна знайти в самій п’єсі.

«Ця п’єса про те як людина, яка належить до європейської цивілізації, постає перед вибором, – розповів Анатолій Кутник, – вибором, який може привести до щастя маленького народу. Але щоб він став королем, згідно традиції їх острову, він повинен вбити та з’їсти людину. Але ця п’єса – це трагікомедія, трагіфарс. Там багато комічних ситуацій і в ній відсутній факт канібалізму. Там окрім людини, яку спонукають до подібного акту, присутній письменник, який, по своїй суті, є носієм гуманізму. Він єдиний союзник людини, яку змушують зробити цей жахливий і безмежний по своїй огидності вчинок. І як відстояти гуманісту свою позицію? Чи, взагалі, варто дозувати свій гуманізм?».

comments powered by HyperComments