Нова дошка замість краденої

Юлія Гуш  |  Неділя, 20 липня 2014, 10:36
На камені, встановленому в честь прийняття декларації про державний суверенітет України, тепер висить нова пам’ятна дошка.
Нова дошка замість краденої

Цей пам’ятник був встановлений 28 липня 1990 року Володимиром Пасічником, одним з перших голів харківського Руху. 2010 року завдяки його зусиллям була встановлена нова дошка, але її нещодавно було викрадено. 16 липня дошку було поновлено. Над її встановленням працював Олександр Денисенко, голова харківської обласної організації Народний Рух України. На заході були присутні члени Руху та просто небайдужі харків’яни.

«Взагалі проголошення декларації про державний суверенітет України є одним з трьох китів, на яких постала та стоїть українська державність, – розповів Олександр Денисенко, – то був перший крок, який зруйнував кригу Совєцької імперії. Саме з нього розпочалася реальна робота по відновленню української державності. Ця декларація дала можливість згодом проголосити Акт про незалежність України. Це другий кит. А третім був всенародний референдум 1 грудня 1991 року, який підтвердив волю народу на українську державність».

16 липня 1990 року Верховною радою тодішньої УРСР була ухвалена Декларація про суверенітет, яка закріпила основи української державності. В цьому документі наголошується на виключному праві народу України на володіння власною територією, використання і розпорядження національними багатствами республіки, захист навколишнього середовища та екологічну безпеку тощо. Ідеї Декларації були схвалені по всій території Україні. 

comments powered by HyperComments