В Харкові обговорили питання люстрації всередині держави та ставлення ЄС щодо України

Юлія Гуш  |  Неділя, 20 липня 2014, 12:21
19 липня в Харкові пройшов круглий стіл за участі громадських та політичних діячів країни. На заході була присутня депутат Європарламенту Ребекка Гармс. Тема обговорення – люстрація в Україні та позиція ЄС стосовно нашої держави.
В Харкові обговорили питання люстрації всередині держави та ставлення ЄС щодо України

Першу тему презентував співкоординатор Харківського Громадянського Форуму Федір Веніславський. Були обговорені задачі, критерії та механізми люстрації в Україні, а також її головні цілі та пріоритети. До обговорення також долучилися представники черкаського та львівського Майданів, які поділилися досвідом люстрації власних держслужбовців і пов’язаних з цим труднощів. Зокрема, вони розповіли про таку розповсюджену практику коли звільненого чиновника приймали на стару посаду, але вже в іншому регіоні. Активісти наголосили, що з подібними тенденціями можна боротися шляхом залучення громадянського сектору, зусилля якого в цій ситуації вкрай необхідні.

Також була озвучена позиція ЕС у відношенні до України та україно-російського конфлікту на Донбасі. Ребекка Гармс повідомила, що європейська влада ніколи не ставила під сумнів доцільність підписання асоціації з Україною. І це ставлення ніколи не залежало від того, хто на даний момент керує Києвом, адже всі зусилля направлені на державу Україну. Крім того, європейських політиків не хвилював той факт, що тодішня українська влада мала тісні стосунки з Російською федерацією. Позиція Росії в даному питанні ні на що не впливала.

«Події, пов’язані з Майданом, спонукали багатьох європейців, а особливо депутатів Європарламенту, заново осмислити своє ставлення до України і найголовніше – взяти на себе відповідальність за розвиток подальших подій, – розповіла Ребекка Гармс, – я взимку біля семи разів була в Україні, в тому числі і в Києві. Була свідком декількох подій. Чесно зізнаюсь – я до сих пір не можу зрозуміти, як з такої мирної акції, метою якої є покращення життя людей, вилилася та ескалація конфлікту, яка триває до сьгоднішнього дня. На мій погляд, події Євромайдану, які відбувалися в Україні взимку та навесні, були проявом найбільш демократичного руху в Європі та світі починаючи ще з 1989 року». 

comments powered by HyperComments