Ребекка Хармс: З'явилася тема про можливе введення в Україну «блакитних касок»

Неділя, 20 липня 2014, 10:50
Депутат Європарламенту Ребекка Хармс 19 липня взяла участь у круглому столі з представниками громадських організацій Харкова, який проходив у готелі Kharkov Palace. Одним з питань, які обговорювалися на зустрічі, була позиція Євросоюзу щодо конфлікту на Донбасі.
Ребекка Хармс: З'явилася тема про можливе введення в Україну «блакитних касок»

Євросоюз сподівається, що українсько-російський конфлікт буде врегульовано мирним шляхом, зазначила Ребекка Хармс. На її думку, Україна не готова і не має наміру брати участь у військових діях, так як їй потрібно вирішувати інші питання, перш за все, економічні.

«Дестабілізація ситуації на Донбасі - це велике нещастя для людей, як в самому регіоні, так і в Україні і в Росії. Всі ми пам'ятаємо про збитий літак малазійських авіаліній. Я хочу, щоб це не стало початком більш страшних подій, адже на Донбасі дуже багато зброї. Перед обличчям такої жахливої катастрофи необхідно зупинити збройні дії. Я вважаю, що Євросоюз і США повинні прикласти зусилля й переконати Путіна більше не підтримувати сепаратистів і організувати спільний контроль кордону з двох сторін», - сказала Ребекка Хармс.

Вона також зазначила, що розуміє розчарування українців санкціями Євросоюзу і США відносно Росії. «З самого початку подій в Україні був розроблений триступеневий план дії, який до кінця не втілено. Були реалізовані дії щодо певних осіб та політиків, але не зважилися на більш серйозні санкції - економічні. Тим не менш, вжиті заходи показали свій вплив - почався відтік міжнародного капіталу з Росії. У четвер Європарламент ухвалив рішення з впровадження третьої щаблі санкцій, це було ще до збитого літака. Я впевнена, що найближчим часом Євросоюз подивиться на ситуацію з більшою відповідальністю», - зауважила депутат Європарламенту.

У той же час вона не впевнена в тому, чи є економічні санкції в даний момент правильним кроком. «Сьогодні в Німеччині з'явилася тема про можливе запровадження «блакитних касок» (миротворців ООН - Ред.) вздовж українсько-російського кордону, які взяли б на себе відповідальність. Адже повідомляють, що, в тому числі, і в 30 кілометрах від кордону з Харківщиною перебувають російські війська. Напевно, бесіди зараз перейдуть в інший формат, ніж економічні санкції», - додала Ребекка Хармс.

У той же час вона уточнила, що такі питання повинні вирішуватись тільки за згодою уряду України. «Сепаратисти і терористи проникають на Донбас через кордон, тому вона повинна бути під охороною. Яким чином це буде досягатися, повинні вирішувати українські влади», - підсумувала вона.

comments powered by HyperComments