Які небезпеки приховує інтернет-мережа?

Юлія Гуш  |  Четвер, 24 липня 2014, 14:16
23 липня в незалежному культурному центрі «Indie» розповідали про безпеку в інтернеті та соціальних мережах. Бесіду провела голова правління ІЦ «Майдан Моніторинг» Наталка Зубар.
Які небезпеки приховує інтернет-мережа?

Бесіда в першу чергу була адресована дітям, які тільки починають активно користуватися інтернетом і в тому числі – соціальними мережами. Наталка Зубар в доступній для дітей формі розповіла про історію, структуру та особливості спілкування в соціальних мережах, його переваги та недоліки. Вона також зазначила, що це спілкування може таїти за собою чимало небезпек якщо не для самих користувачів, то для їх друзів чи родичів. Адже користуючись інформацію, взятою з соцмереж, можна дізнатися про людину чимало чого цікавого: її біографію, адресу, телефон, місце роботи, дані людей, з якими вона контактує, місця, де вона найчастіше буває тощо.

Наталка Зубар розповіла, що на даний момент весь рунет, в тому числі такі відомі ресурси, як vkontakte та mail.ru, контролюються російською ФСБ. А отже, інформація, яку людина виклала в мережу, може використовуватися проти неї. Зубар навела такий приклад: українську правозахисницю почали відверто цькувати, скориставшись її персональною інформацією з соціальної мережі. Через це їй довелося покинути Крим, де вона на той момент мешкала.

Крім того, інтернет-мережу зацікавлені особи можуть використовувати і з іншими намірами: наприклад, щоб посіяти паніку та дезінформувати користувачів. Тому зараз просто необхідно знати хоча б елементарні правила безпеки. Критичне ставлення до опублікованої інформації, вміння не піддаватися страху та паніці, ведення списку джерел, з яких одразу ж потрібно вилучати ті, які подають неправдиву інформацію – це все може уберегти користувача від багатьох неприємностей.

 

comments powered by HyperComments