В Літературному музеї пройшов африканський день

Юлія Гуш  |  Неділя, 27 липня 2014, 10:03
Харківський літературний музей продовжує знайомити дітей з культурою інших народів та кращими зразками світової дитячої літератури. 26 липня в літмузеї пройшов африканський день.
В Літературному музеї пройшов африканський день

Африканська культура майже не залишила по собі яких-небудь письменних пам’яток, зате вона багата фольклором, який для більшості європейців залишається маловідомим. Тому дітей знайомили не з найбільш знаковими творами дитячих авторів, а з народними казками та колисковими. Прості за своє формою, вони тим не менш відрізняються власною життєвою філософією і порою дивують своєю глибиною. З них, наприклад, діти дізналися, що бути маленьким зовсім не означає бути слабким та безпорадним. І навіть зовсім мала людина може зробити чимало хорошого та корисного для  оточуючих.

Також діти довідалися, як африканці за допомогою своїх казок намагалися пояснити певні реалії соціального життя. «Людина, яка знайомиться з африканською культурою бачить, що вони чорні, а ми начебто – білі, – розповіла Наталія Руденко, працівниця літмузею, – і африканці це також бачать. Але вони роблять це по-іншому. Починаючи XV-XVI століття їх почали масово вивозити з Африки і використовувати як рабську силу. Потім європейці почали селитися в Африці. І африканці також бачили, як живуть європейці порівняно з ними. Це не могло не відобразитися на африканському фольклорі».

Так в західних областях Африки з’явилася казка під назвою «Чому бути чорним гірше ніж рожевим?». В ній африканці зробили спробу пояснити, чому білим живеться краще в порівнянні з ними самими. Також в межах заходу відбулася невеличка презентація, на якій дітям було показано, що все у цьому світі відносно. Наша планета зовсім мала порівняно зі Сонцем, Сонце – з Антаресом, а Антарес – з галактикою, а галактика у свою чергу – з всесвітом.

 

comments powered by HyperComments