Харківська обласна «Просвіта» бореться за виживання

Середа, 13 серпня 2014, 13:47
Обласна звітно-виборча конференція запланована на суботу, 20 вересня. Це головний вислід учорашніх зборів Ради місцевої "Просвіти", яка намагається знайти вихід із власного скрутного становища.
Харківська обласна «Просвіта» бореться за виживання

Учора, 12 вересня, відбулися збори Ради обласної «Просвіти». Ухвалено рішення про дату проведення звітно-виборчої конференції, на якій має бути обраний новий очільник харківської «Просвіти». Також будуть обрані нове Правління та Рада – адже їхні попередники виявилися не надто дієздатними в цей складний для України і «Просвіти» час.

Крім того, обговорювалося питання про майбутнє приміщення «Просвіти» в Харкові. Адже офіс по вул. Римарській, 18-А просвітяни мають залишити: таким є рішення Вищого господарчого суду України. Втім, переважна більшість просвітян категорично наполягають на тому, що «Просвіта» повинна залишатися у своєму нинішньому приміщенні – принаймні до того, як будуть обрані нові органи місцевого самоврядування, з якими «Просвіта» й збирається укладати новий договір про приміщення.

Ситуація з «Просвітою», яку виселяють зі звичного приміщення, є, на жаль, не поодинокою. Втрачає свій офіс Харківський крайовий Народний Рух, виселено з приміщення Громадське об’єднання «Поступ», зліквідовано Український культурний центр… Загальна картина має не надто привабливий вигляд: скидається на систематичні утиски української культурної громади на Харківщині. При цьому що культурні громади національних меншин із подібними утисками не стикаються. З цього приводу просвітяни планують звертатися до різних інстанцій: судових, мас-медійних тощо.

Ганна Коваленко

comments powered by HyperComments