В «Костюринському провулку» пройшла зустріч з майстрами фестивалю «Дух ремесел»

Юлія Гуш  |  Субота, 16 серпня 2014, 19:46
15 серпня в галереї «Костюринський провулок» пройшла зустріч з авторами та майстрами фестивалю «Дух ремесел».
В «Костюринському провулку» пройшла зустріч з майстрами фестивалю «Дух ремесел»
Всього в галереї зібралося 15 майстрів, які ознайомили присутніх зі своєю діяльністю. Наприклад, Ярослав Барсуков займається мистецтвом каліграфії з поглибленим вивченням історії походження кириличної абетки. За його словами, каліграфічне мистецтво в Україні не надто розвинуте, хоча є чимало бажаючих цьому навчитися. 
 
«Україна має всякі вигадки зі скорописом, – розповів каліграф, – то можна брати скоропис за основу та розвивати його. А він у нас достатньо розвився ще з радянських часів. Проте ми почали забувати, що таке рукописне письмо. Ми почали використовувати машинний набір. Тут є свій мінус в тому, що люди не хочуть писати. Вони не розуміють цінності письма. Тобто скоропис використовують просто для того, щоб записати певну думку. А от що там за цим, як ці літери виникли і чому вони зараз такі коряві – от в цьому я намагаюся розібратися». 
 
Сам фестиваль проходить в рамках проекту «МИ: КОЛО», мета якого полягає в популяризації народних ремесел. Як повідомив Тарас Мозговий, організатор фестивалю, на місці його проведення буде збудоване екопоселення. Там будуть хати, ідентичні тим, які будували трипільці 5-7 тисячоліть тому. Про це вже домовлено з Мерефянською міською радою. Крім того, він розповів і про діяльність організації з аналогічною назвою:
 
«Громадська організація «МИ: КОЛО» має кілька напрямків роботи: по-перше, це проведення фестивалів, які дають можливість популяризувати діяльність народних майстрів та їх майстерність. По-друге, це популяризація народних ремесел в місті, створення такої локації, де могли б знаходитися майстерні та виставочні зали. Де будуть проходити майстер-класи, виставки, презентації та концерти. А надалі в рамках цього проекту буде створене АртХУМ – Харківське училище майстрів». 
 
Сам фестиваль «Дух ремесел» проходитиме 25 серпня під Харковом в селі Заборянка. Там народні майстри проводитимуть майстер-класи, де ознайомлять всіх бажаючих зі своїми ремеслами. 
 
comments powered by HyperComments