Філософія та яблука. У Сковородинівці пройшов «Яблучний пленер»

Світлана Шкурай  |  Неділя, 17 серпня 2014, 15:52
Музиканти, поети, знавці філософії і просто любителі яблук зібралися 16 серпня на «ApPleinAir» на території музею Сковороди на Харківщині. Захід приурочений Яблучному Спасу – храмовому святу Сковородинівки. Гості пригощалися фруктами, розважалися і дізнавалися про життя й концепції Григорія Савича.
Філософія та яблука. У Сковородинівці пройшов «Яблучний пленер»

Учасники створили кілька арт-об’єктів, тобто виклали з яблук різноманітні композиції – герб України та фігури-символи ідей українського філософа: «Герб мудрої людини» - бджолині соти, «Час життя дорогоцінний» - годинник, «Тінь яблуні» - стилізоване дерево.

Окрім звичайних яблук, присутні ласували й плодами, до яких стрічками були прив’язані ярлички з афоризмами Григорія Савича. «Можна взяти собі мудрість Сковороди як орієнтир на щодень», - каже організатор заходу Олена Рибка.

Біля споруди музею виступали танцювальні колективи, читали поезію представники літературних груп «Клуб в кубе», «Овал», актор та режисер Едуард Безродний, грали музичний гурт «Друге життя» та їхній ірландський друг Пітер Ораян, барабанщики «ДрамГромада».

У траві розташувалися дівчата-художниці, які показували, як прикрасити сумку за допомогою  акрилових фарб.

Пленер проходить вдруге. Минулого року він був меншим. «Камерним» і « пронизаним духом Сковороди» назвала його відвідувачка Олена Розсказова. Цього року свято, на її думку,  стало масовим, з’явилися ятки з їжею і сувенірами. Додалися і виступи музикантів. Ще одна відмінність – літературна програма  «ApPleinAir - 2014» складалася з російськомовних творів. « Це абсолютно не пов’язано з стуацією. Модератор запросила своїх друзів, яких вона знає і любить, щоб поділитися їхньою творчістю», - пояснюють організатори.

Також цього дня проводилися екскурсії до музею. Для біженців з Луганщини та Донеччини, більшість яких поприходила з дітьми, вхід був безкоштовним. Донеччанка Наталія зараз мешкає у таборі «Ромашка». Каже, що в Сковородинівці їй сподобалось.  Дівчина вивчала філософію, а це свято дозволило їй дізнатися більше про життя Григорія Сковороди, адже саме в цьому музеї можна побачити дуб, під яким писав філософ і його могилу з написом, про який чув чи не кожен школяр, «Світ ловив мене, але не спіймав». 

comments powered by HyperComments