Як в Літмузеї проходив японський день

Юлія Гуш  |  Неділя, 17 серпня 2014, 23:51
Харківський Літературний музей продовжує знайомити дітей з культурою інших народів та найкращими надбаннями світової дитячої літератури. 16 серпня в Літмузеї пройшов японський день.
Як в Літмузеї проходив японський день

Подорож до Японії розпочалася не з класичної дитячої літератури, а з анімації. Цього разу в центрі уваги опиналися роботи всесвітньо відомого режисера Хаяо Міяздзакі. Діти не тільки ознайомились з біографією автора та його найбільш відомими творами, а й дізналися більше про химерний, фантастичний світ, створений самим автором. Зокрема, вони познайомилися з тоторо, духами, які бережуть ліс. Вони вперше з'явилися в анімаційному фільмі «Мій сусід Тоторо» і вже давно завоювали любов та прихильність по всій Японії.

«Його світ дуже добрий, хоча він сам вважає себе песимістом, – розповіла Ірина Сальник, працівниця Літмузею, – але його фільми дуже світлі та оптимістичні. Їх люблять у всьому світі. А про те, як вони виконані з художньої точки зору – численні нагороди говорять самі за себе».

Також діти спробували себе в ролі манґак – художників традиційних японських коміксів, дуже популярних на своїй батьківщині. Це було завдання на уяву: вони вигадували та малювали духів-божеств з багатого японського пантеону. До малювання охоче приєдналися й дорослі. До речі, сам Міядзакі є не тільки режисером анімаційних фільмів, а й автором цілого ряду манґ.

«Не можна сказати, що це – не література, – розповіла Ірина Сальник, – в Японії це вважається повноцінною літературою. Просто наша культурна специфіка полягає в тому, що ми до манґи ставимося як до звичайних коміксів. А в Японії ці книжки читають дорослі люди і проблематика там часто зовсім не дитяча. Хаяо Міядзакі, наприклад, говорить, що знімаючи фільми для дітей, потрібно це робити з прицілом на дорослих».

 

comments powered by HyperComments