В культурному центрі «Indie» пройшла зустріч вікіпедистів

Юлія Гуш  |  Субота, 6 вересня 2014, 23:16
5 вересня в незалежному культурному центрі«Indie» пройшла зустріч харківських вікіпедистів, де було обговорено перспективи розвитку україномовної Вікіпедії.
В культурному центрі «Indie» пройшла зустріч вікіпедистів

Модерував зустріч історик Сергій Петров. Людей на вікізустріч прийшло небагато. Проте, за словами Петрова, на Харківщині зараз налічується приблизно 20-30 активних дописувачів до Вікіпедії. До них також належать і ті, хто здійснював редагування матеріалів протягом останнього року.

«Насправді перспективи розвитку Вікіпедії дуже обнадійливі, – розповів Сергій Петров, – по-перше, українська мова з кожним роком стає все більш популярною. Тому більше людей читають українську Вікіпедію, надаючи їй перевагу перед російською. Хоча переважна більшість українців досі відвідує саме російську. По-друге, через розвиток проектів, які реалізує ГО «Вікімедіа Україна» стало можливим залучення нових користувачів та нових знань до Вікіпедії. Тому я вірю, що свій прорив в українському суспільстві вона ще здійснить».

Також Петров розповів про перспективи та можливості розвитку української енциклопедистики загалом. «Якщо говорити про українську енциклопедистику як таку, то на неї буде чинити вплив Вікіпедія - не тільки через наявність суміжних тем, але й через її спосіб видання чи удоступнення інформації. Наприклад, відома енциклопедія Britanica вже не видається у паперовому вигляді, а поширюється на дисках. Можливо тому, що так оновлювати інформацію швидше і її зберігати легше. Адже на редагування та друк текстів йде багато часу. А вплив на це здійснила саме Вікіпедія, бо для конкуренції необхідно створювати саме інтерактивні формати. В цьому напрямку, на мій погляд, має рухатись і українська наукова енциклопедистика».

 

comments powered by HyperComments