В Харкові обговорили проблему міфів про Другу світову війну

Юлія Гуш  |  Неділя, 7 вересня 2014, 13:43
6 вересня в Харкові пройшла науково-практична конференція під назвою «Міфи про другу світову війну в сучасній політичній риториці», організована Українським інститутом національної пам'яті, Колегією Патріарха Мстислава та Харківським літературним музеєм.
В Харкові обговорили проблему міфів про Другу світову війну

Захід відбувся в Свято-Дмитрівському храмі (УАПЦ). Конференція приурочена до 75-ї річниці з початку Другої світової війни та 100-ї – з початку Першої світовою. Необхідність її проведення організатори обумовлюють широким поширенням в пропагандистській діяльності посткомуністичних політичних сил різноманітних спекуляцій на тему «Великої Вітчизняної Війни» та активним використанням міфологічних сюжетів про «Велику перемогу» у перебігу інформаційної війни.  

В конференції взяли участь історики, освітяни та культурні діячі. В своїх доповідях вони розвінчували міфи, якими протягом багатьох десятиліть була овіяна тема Другої світової війни. Наприклад, Лесь Ісаїв на основі матеріалів, зібраних на сході Харківщини та державних архівах спростував міф про масовий опір місцевого населення на Сході України німецьким окупантам, а професор Федір Турченко довів, що знамените фото «Політрук» є постановочним і безпосередньо до бойових дій ніякого відношення немає.

«Говорити під час війни, яка, власне, йде, про війну, яка була, доволі важко, – розповів Федір Турченко, – це потрібно робити не так, як в мирний час. Адже ми переосмислюємо багато речей, які відбувалися раніше та які відбуваються сьогодні. Ця тема надзвичайно актуальна. Мова йде про міфи, які сформувалися в минулі десятиліття навколо теми Другої світової війни. Вони впливають на нашу поведінку, на нашу свідомість та на наше майбутнє. Ми стали свідками того, що війна, пам'ять про війну приватизована певною категорією народу».    

Також була зачеплена релігійна проблематика в контексті міфів про Другу світову. Зокрема, архиєпископ Ігор Ісіченко в своїй доповіді виклав аналіз сюжету про Матрону Московську в контексті релігії «російського світу». Він порівняв цю квазірелігію з Рухом німецьких християн, який був створений 1932 року симпатиками Гітлера. Вони намагалися узгодити християнське вчення з нацистською ідеологією та, зокрема, расовою теорією. «Йосип Сталін після десятиріч антирелігійного терору пішов аналогічним до Гебельса шляхом, – розповів Ігор Ісіченко, – правда, після провалу ідеї перетворення Москви на світовий православний центр Сталін втратив інтерес до цього експерименту і відновив атеїстичні атаки на церкву. Але інерція створеної ним структури позначається і досі на православних церквах посткомуністичного світу». 

comments powered by HyperComments