На Форумі солідарності волонтерів розповіли про інформаційну безпеку

Юлія Гуш  |  Субота, 20 вересня 2014, 23:47
19 вересня в рамках Форуму солідарності волонтерів відбулася робота по секції «Інформаційна політика та інформаційна безпека».
На Форумі солідарності волонтерів розповіли про інформаційну безпеку

Тут різного роду експерти розповідали про основні принципи інформаційної безпеки та можливості протидії  тій інформаційній війні, яку зараз веде Росія проти України. Модерувала захід Наталка Зубар.

«Інформаційна війна розпочалася багато років тому, але в активну фазу вона ввійшла у вересні минулого року, – розповіла Наталка Зубар, – як ми всі розуміємо, все це готувалося дуже ретельно. Вже почалися дуже серйозні інформаційні спецоперації, зміст та можливості яких, нажаль, дуже мало людей розуміло. Ще на початку я написала та оприлюднила статтю про інформаційну війну проти України. Тоді кілька провідних ЗМІ сказали мені «Ти что с ума сошла? Какая информационная война?». Ала зараз всі побачили, що вона йде. Але, нажаль, не все розуміють всі масштаби та можливості інформаційної війни».

Експерти впевнені, що інформаційна війна проти України ведеться вже давно, в тому числі і на її території. Особливо яскраво вона проявилася на Донбасі, де місцеві еліти та представники ЗМІ працювали на інтереси Російської Федерації. «Обробка» місцевого населення велася постійно. Тому не дивно, що коли регіон захоплювали терористи, для них одним з найбільш пріоритетних об’єктів стали телевежі. Крім того, російська пропаганда продовжує активно діяти за кордоном, в першу чергу в через канал «Russia today».

Також, експерти з IT Сектору розповіли як боротися з фейками, які у великій кількості розповсюджуються російськими пропагандистами. Для цього може знадобитися не тільки критичне ставлення до інформації, яка розповсюджується, а ще й певні прийоми, які можуть бути доступними будь-якій людині, що має доступ до мережі. Наприклад, час від часу розповсюджуються фейкові документи, написані начебто від лиця того чи іншого держслужбовця. Про їх фальшивість можуть свідчити помилки в їх оформленні, неправильно написані імена, почерк, що не співпадає з почерком його власника тощо. А ще багато що може розповісти грамотність документу – люди, які створюють фейки, інколи доволі погано володіють українською мовою.  

comments powered by HyperComments