Шарівський палацово-парковий комплекс передано в оренду

Четвер, 25 вересня 2014, 16:43
Рішенням Харківської обласної ради Шарівський палацово-парковий комплекс передано в оренду на 25 років Благодійному фонду «Омріяна Країна» (керівник фонду - громадський діяч, уродженець Харкова Олексій Толкачов).
Шарівський палацово-парковий комплекс передано в оренду

 

Новий власник планує провести реставрацію споруд та створити на базі Шарівського палацово-паркового комплексу культурно-мистецький центр. Наразі готуються документи для підписання договору оренди та охоронних договорів на пам’ятки.

Як раніше повідомляв директор Департаменту містобудування та архітектури Харківської облдержадміністрації Михайло Рабінович, у договорі оренди будуть прописані всі умови реконструкції та реставрації.

Довідка. Маєток "Шарівка" (сел. Шарівка, Богодухівський район, Харківська обл.) знаходиться в обласній комунальній власності. Площа парку - 39,3 га (у тому числі 15 га лісу, 3 га ландшафтних груп, 3,5 га галявин, 7 га споруд та 1,65 га ставків). Створення парку тісно пов'язане з історією селища, заснованого в 1700 р. осавулом Охтирського полку М.О. Шарієм, від імені якого утворено назва селища. Парк розбитий на схилах великої балки, яка прилягає до русла р. Мерчик, на основі природного лісу і фруктових садів. Шаровським парком в різний час володіли поміщики Ольховський, Гебенштрейни, Кеніги. Композиційним центром парку є побудований на високому пагорбі двоповерховий замок-палац, який має 26 кімнат і три зали. Зовні будова і інтер'єри, стилізовані під готику, колись відрізнялися розкішшю і частково збереглися до нашого часу.

За даними управління культури і туризму ХОДА, цей палац належить до найдавніших пам'ятників палацово-паркової архітектури України.

comments powered by HyperComments